Pilar Vélez, doctora en Història de l’art i directora del Museu del Disseny de Barcelona, parla en aquest vídeo de l’artista Manuel Capdevila, un representant de la joieria d’avantguarda a Catalunya i que també destaca en el llibre Joieria i orfebreria catalanes, 1852-1939, publicat per Enciclopèdia Catalana.

Manuel Capdevila és el representant de la joia d’avantguarda a Catalunya. N’és un representant molt primerenc: ja a l’etapa de la seva joventut va començar una col·lecció de fermalls -set inicialment- fets a París l’any 1937. Va acabar la sèrie, que va arribar fins a deu, més endavant a Barcelona.

Durant els anys 30 Capdevila havia estat en contacte, a Barcelona, amb la línia organicista de Joan Miró. Però l’esclat de la Guerra Civil el va agafar a Milà, en plena Triennal, a la qual havia assistit junt amb molts artistes catalans. D’acord amb la seva família va decidir no tornar a Barcelona i traslladar-se a París, pensant que el conflicte acabaria ràpid. Va aprofitar per treballar en alguns tallers de París i allà va contactar amb el món internacional.

Aquests penjolls, que es van exposar al Salon d’Automne de París, no van tenir un gran ressò a Catalunya quan va tornar, per culpa de les circumstàncies bèl·liques. Al cap de molts anys el crític d’art Alexandre Cirici els va redescobrir i va ser el primer a posar-los en valor, als anys vuitanta.

Sol·licita informació sobre Joieria i orfebreria catalanes, 1852-1939

Uneix-te a la llista

*Camp obligatori

 

×