Pilar Vélez, doctora en Història de l’art, directora del Museu del Disseny de Barcelona i autora del llibre Joieria i orfebreria catalanes, 1852-1939, publicat per Enciclopèdia Catalana, explica en aquest vídeo la importància de l’adreç de la casa Masriera en la història de la joieria catalana.
Aquest adreç de la casa Masriera és una joia de cap al 1870, del període previ al que serà el final del segle, les acaballes del Romanticisme i el Modernisme.
L’adreç va ser una joia molt característica d’aquesta etapa, un dels ornaments femenins més característics. Estava pensat per fer un regal a una dama en ocasions importants, i consistia, en general, en unes arracades, un braçalet i un fermall. Moltes vegades també s’hi afegia un collaret. No sempre hi havia tots els elements, depenia dels casos.
De vegades també es tractava de conjunts de peces amb pedres precioses molt riques, normalment amb or. Però altres vegades les pedres també eren semiprecioses o incorporaven tècniques com la del niellat. El niellat és una tècnica que aparentment sembla l’esmalt, i que consisteix a utilitzar una pasta negra que fa que la peça tingui aparença d’esmalt.
Aquesta manera de treballar va ser molt habitual en aquells anys, i permetia crear peces molt característiques, presentades dins d’estoigs molt voluminosos i volgudament ostentosos, folrats de vellut, granatosos o liles, amb les plaquetes del joier que n’era l’autor.
Sol·licita informació sobre Joieria i orfebreria catalanes, 1852-1939