En aquest vídeo Lola Badia, catedràtica de Filologia catalana i directora de l’etapa medieval de la Història de la literatura catalana d’Enciclopèdia Catalana, dona algunes pistes per gaudir de la literatura medieval. A continuació podeu llegir els seus consells.

“La literatura medieval no és de fàcil accés, i cada cop estem menys acostumats a llegir aquesta mena de coses. Hi ha alguns treballs de Ramon Llull que es poden llegir: El Llibre de les bèsties és una lectura amena i plena d’idees que encara funcionen; Lo somni, de Bernat Metge, es llegeix molt i molt bé, en una tarda, i en tenim edicions que expliquen tot el que s’ha d’explicar; un recull de poesia també és molt accessible –una antologia de March anotada facilita la feina–; d’Eiximenis hi ha reculls de textos que donen visions del món antic que poden resultar interessants, i, per descomptat, també les novel·les, el Tirant i el Curial, que estan editades en textos que en faciliten l’accés.

Del Curial en vam fer una edició amb la grafia modernitzada que explica tot allò que hom volia saber i no gosava preguntar. Del Tirant n’hi ha una edició estupenda d’Albert-Guillem Hauf, que dona accés a aquests llibres. També hi ha els tasts de clàssics, amb versions abreujades que faciliten les coses.

I finalment hi ha la Història de la literatura catalana que acabem de publicar amb Enciclopèdia Catalana, Barcino i l’Ajuntament de Barcelona, que està escrita amb la voluntat de fer amena la lectura i que conté indicacions relacionades amb una àmplia bibliografia.”

Uneix-te a la llista

*Camp obligatori

 

×