El cementiri nou d’Igualada, dels arquitectes Enric Miralles i Carme Pinós, és un dels 10 exemples que l’arquitecte i urbanista Joan Busquets ha triat de l’obra Joies de l’arquitectura catalana contemporània, publicada per Enciclopèdia Catalana. Busquets és catedràtic de l’ETSAB i de la Graduate School of Design de la Universitat de Harvard.

“El cementiri nou d’Igualada l’hem elegit com una de les joies, i és una de les primeres obres més impactants de l’Enric Miralles i de la Carme Pinós. L’Enric Miralles serà, i és encara avui, una de les figures més importants de l’arquitectura contemporània malgrat que, malauradament, va desaparèixer quan era jove; era una persona que tenia una potencialitat i una prospecció, sigui a casa nostra com a l’exterior, enorme.

Segurament és un dels edificis –pràcticament tot el que ell va construir té molt d’interès i mereixeria estar en el llibre– que hem elegit perquè és un cas límit: un cementiri en el fons és un edifici funcional al qual quasi mai es posa atenció. Ell, però, va ser capaç de convertir-lo en un espai memorable, un espai impactant, amb una situació perifèrica d’Igualada que no tindria gens d’interès.

En canvi, la gent va allà i sent coses diferents; aquest edifici evoca la nostra cultura mediterrània: un cementiri no és només un lloc per posar els morts, sinó que és un lloc per recordar moltes coses. Per tant, crec que en aquest sentit Miralles i el seu equip, amb la Carme Pinós, arriba a conferir i a realitzar un espai que va més enllà i per tant converteix el cementiri en un espai de memòria, de recordar el passat, de pensar en el futur.”

Sol·licita informació sobre Joies de l’arquitectura catalana contemporània

Uneix-te a la llista

*Camp obligatori

 

×