La Casa Bloc, dels arquitectes del GATCPAC Josep Lluís Sert, Josep Torres Clavé i Joan Baptista Subirana, és un dels 10 edificis de l’obra Joies de l’arquitectura catalana contemporània que l’arquitecte i urbanista Joan Busquets ha triat per explicar l’arquitectura catalana contemporània. Busquets és catedràtic de l’ETSAB i de la Graduate School of Design de Harvard. Podeu veure el vídeo o llegir-ne, a continuació, la transcripció.
“La Casa Bloc és un dels exemples més brillants del GATCPAC, un grup de joves arquitectes interessats per l’arquitectura contemporània que volien introduir les idees que estaven naixent i formalitzant-se a Europa, sobretot al centre d’Europa, i portar-les a la nostra realitat.
El grup es va formar amb el GATEPAC, d’àmbit espanyol, però segurament el grup català era el més dinàmic –i això ho reconeixien fins i tot els arquitectes de Madrid–, perquè eren gent més jove, amb moltes més ganes i, probablement, van ser capaços de desenvolupar aquestes idees en el territori ibèric –també hi havia arquitectes portuguesos–. En general, les figures i els treballs de Josep Torres Clavé, Joan Baptista Subirana i Josep Lluís Sert són probablement els més coneguts.
En el cas de la Casa Bloc, van arribar a produir un conjunt d’aproximadament dos centenars d’habitatges amb un gran bloc que a la vegada és urbà i, per tant, defineix bé la ciutat. Dins del conjunt de la forma edificada, però, el gran bloc introdueix jardins i equipaments amb la idea que la ciutat no és només habitatge: és habitatge amb equipaments, amb serveis i amb espais de jardí. Aquesta és una idea molt brillant del GATCPAC, que probablement encara avui dia serveix per pensar la ciutat del futur, perquè és una ciutat densa, on es viu en col·lectivitats que gaudeixen de tots els serveis que necessiten.”
Sol·licita informació sobre Joies de l’arquitectura catalana contemporània