LA PELL DE BARCELONA
Francesc Català-Roca
Un llibre inèdit, fet i maquetat pel fotògraf, recuperat del seu arxiu
Coincidint amb els 100 anys del naixement de Francesc Català-Roca, el fotògraf català més important del segle xx, el Grup Enciclopèdia presenta un llibre inèdit que l’artista va preparar durant anys, però que quedà arraconat, en morir ell, a l’arxiu del Col·legi d’Arquitectes: La pell de Barcelona. Es tracta de més de dues-centes imatges de la ciutat que l’autor fa dialogar entre elles en una successió de dobles pàgines. És una obra de maduresa que sintetitza la relació del fotògraf amb la seva ciutat adoptiva. Aquesta obra pòstuma va acompanyada d’un volum més prim on es contextualitza el projecte, es parla del fotògraf i es reprodueix el capítol de les seves memòries on explica la seva relació amb la ciutat de Barcelona.
“Entre algunes de les coses que encara tinc ganes de fer, hi ha un llibre de fotografies que m’agradaria titular La pell de Barcelona i que mostraria el pas del temps a través de les façanes de la ciutat”
“És probablement el seu últim gran repte i, malgrat haver-hi treballat molts anys, quan ell va morir, quedà inèdit a l’arxiu.”
SOBRE L’AUTOR
Francesc Català-Roca (Valls, Alt Camp, 1922 — Barcelona, 5 de març de 1998) és considerat per molts crítics el fotògraf català més important del segle xx. Fill del fotògraf Pere Català i Pic i germà de l’historiador i també fotògraf Pere Català, el 1931 s’instal·là a Barcelona. Aprengué la tècnica i l’art fotogràfics al costat del pare, col·laborant al seu laboratori i fent reportatges d’encàrrec.
El 1935 debutà com a professional i s’integrà en el Comissariat de Propaganda de la Generalitat republicana; el seu pare n’era el cap de publicacions i feu, amb l’ajuda del fill, la famosa fotografia que il·lustra el cartell “Aixafem el feixisme!”. Després de la guerra treballà un parell d’anys en una empresa d’arts gràfiques, fins que s’independitzà com a fotògraf industrial, turístic, publicitari i artístic, i fent reportatges d’actualitat per a revistes i premsa (Revista Destino, Gaceta Ilustrada, La Vanguardia).
Rebé el premi Ciutat de Barcelona dos cops (1951 i 1952), els premis nacionals de les arts plàstiques del Ministeri de Cultura (1983) i de la Generalitat de Catalunya (1991), la Creu de Sant Jordi (1992) i la Medalla d’Or al mèrit artístic (1993), entre altres guardons. Deixà un arxiu de més de 350.000 fotografies.
“Aquest recull és el que ell havia preparat i sobretot maquetat amb molta intenció, bo i establint en cada doble pàgina un diàleg entre dues fotografies, amb un original i encertat joc d’oposicions, de relacions, de contrastos o de complements”
“La pell de Barcelona és una primera edició, contemporània, d’un llibre la idea del qual va néixer al segle passat, ara fa quasi quaranta anys, quan Francesc Català-Roca es va fer un encàrrec a si mateix. Constitueix un testament gràfic i reflexiu de l’evolució de Català-Roca com a fotògraf. És una tria personal, una aposta. Una obra en el més significant sentit de la paraula”
RECULL DE PREMSA