Descarrega’t les guies digitals i altres documents del grup Enciclopèdia

Guia #CATEspectacles

10 museus internacionals imprescindibles que pots visitar des de casa

Si fa temps que tens ganes de visitar els museus internacionals més reconeguts però encara no has pogut, aquest eBook gratuït és per a tu. El seu objectiu és apropar-te a una selecció de museus que pots visitar sense sortir de casa. D’aquesta manera, trobaràs una guia per la història de l’art que et permetrà créixer culturalment tot i els condicionants actuals.

Guia #CATEspectacles

12 obres d'art urbà a Barcelona que t'agradarà conèixer

T’agradaria descobrir noves obres d’art a Barcelona? No cal que visitis els museus per conèixer algunes de les més emblemàtiques; l’art a la Ciutat Comtal no només és a les exposicions, sinó que ocupa també els carrers.

Guia #CATEspectacles

10 llegendes catalanes que has de conèixer

Aquesta guia gratuïta està dirigida a totes aquelles persones que volen conèixer-les per aprofundir sobre la cultura catalana i entendre alguns dels seus símbols més importants.

Guia #CATEspectacles

Sant Jordi a través de la història de l'art

Es creu que Sant Jordi va ser un màrtir del segle IV que va patir molts turments i que va viure aventures fins que fou martiritzat l’any 303. Ràpidament, el seu culte es va estendre per tot l’Orient Mitjà i, al segle VII va esdevenir conegut a Occident, quan el Papa Gregori I el Gran va crear la diaconia de Sant Jordi a Roma.

Guia #CATEspectacles

Història de Catalunya en femení: 10 dones que cal conèixer

Aquesta guia presenta les figures de deu dones que han tingut un paper destacat en el desenvolupament històric i cultural de Catalunya.

Guia #CATEspectacles

6 edificis civils de Gaudí a Barcelona que no et pots perdre

Aquesta guia presenta sis edificis civils que són clau per a comprendre les característiques de l’arquitectura d’Antoni Gaudí, tant a nivell estilístic com funcional.

Guia #CATEspectacles

7 personatges clau en la història de Catalunya

Aquesta guia presenta 7 personatges clau per entendre la història de Catalunya des dels seus orígens, a l’alta edat mitjana, fins entrat el segle XX.

Guia #CATEspectacles

5 cançons que han marcat la història de Catalunya

La música d’un país defineix la seva identitat. Per aquest motiu, al Grup Enciclopèdia hem creat aquesta guia gratuïta on recollim 5 cançons simbòliques que han marcat la història de Catalunya.

Guia #CATEspectacles

Descarrega't la guia 'Cartells de la Guerra Civil'

Els més de 2.000 cartelles creats durant la guerra ens mostren l’evolució, tant tècnica com de contingut sociològic i històric, dels missatges polítics del moment.

Guia #CATEspectacles

Guia 16 pintores catalanes imprescindibles del segle XX

En el llibre electrònic 16 pintores catalanes imprescindibles del segle XX trobaràs la següent informació relacionada amb les pintores catalanes: Les pintores catalanes en el Modernisme. Del 1900 a 1910; Avantguardes artístiques. Del 1910 als anys 40; Segones avantguardes. De 1949 a la fi dels 70.

Guia #CATEspectacles

Recull de poemes visuals de Joan Brossa

Descarrega’t un recull de poemes de l’obra ‘Brossa. Poemes visuals’ dirigida per Glòria Bordons, directora de la Fundació Joan Brossa i màxima experta en el poeta.

Guia #CATEspectacles

Guia Antoni Tàpies

A partir d’una entrevista a Xavier Antich, president de la Fundació Antoni Tàpies, i Carles Guerra, director de la Fundació Antoni Tàpies, i autors de l’obra Tàpies. Biografia d’un compromís

Guia #CATEspectacles

Guia Jordi Díez

5 claus per entendre l’obra de l’escultor Jordi Díez: 01 L’escultor, 02 Miquel Àngel i la formació clàssica, 03 Primera etapa: experimentació amb materials tradicionals, 04 L’etapa de l’acer i 05 Art figuratiu monumental

Guia #CATEspectacles

Guia #CATSímbols

Guia elaborada a partir d’una conversa amb Daniel Venteo, historiador i autor de l’obra Símbols del catalanisme.

  • 01 Les quatre barres i la bandera de Santa Eulàlia
  • 02 El panteó de catalans il·lustres
  • 03 Les quatre columnes de Puig i Cadafalch a Montjuïc
  • 04 L’Estaca
  • 05 El llaç groc
Guia #CATEspectacles

Guia #CATAvantguardes

Les avantguardes catalanes van suposar un dels moments més fulgurants de l’art del nostre país. Van anar des
de principis del segle xx fins a l’any 1939 i van aportar a la història universal de l’art grans referents com Pablo PicassoJoan Miró i Salvador Dalí, però també molts altres artistes de gran nivell, com Josep de TogoresJoaquim Torres i GarcíaRemei Varo i Rafael Barradas, entre altres, que van assolir un prestigi majúscul en els centres de decisió de l’art europeu i nord-americà.

Guia #CATEspectacles

Guia #CAT15moments

Hem demanat als professors Manel Risques i Andreu Mayayo que triïn i comentin quinze moments i imatges de la història recent de Catalunya, d’entre les que apareixen a l’obra Catalunya 1980-2015. Història en fotografies, d’Enciclopèdia Catalana, que han dirigit.

Guia #CATEspectacles

Guia #CATEspectacles

5 etapes del cartellisme català d’espectacles. A partir d’una entrevista a Santi Barjau, doctor en Història de l’Art per la Universitat de Barcelona i director de l’obra Cartells catalans. Òpera, teatre i espectacles 1890-2015

Guia Entrevista a Jaume Plensa

Entrevista a Jaume Plensa

Entrevista a Jaume Plensa, amb motiu de l’edició del llibre de bibliòfil  Plensa / Estellés · L’Hotel París,de tiratge limitat i numerat

Guia #CATArquitectura

Guia #CATArquitectura

10 edificis que expliquen l’arquitectura catalana contemporània a partir d’una entrevista a Joan Busquets, arquitecte, urbanista, i catedràtic de l’ETSAB i de la Graduate School of Design de la Universitat Harvard

Guia #CATNeixNació

Guia #CATJoieria

10 joies que expliquen la història de la joieria catalana

Guia #CATNeixNació

Guia #CATNeixNació

16 apunts que et sorprendran dels orígens de la nació catalana!
A partir d’una entrevista a Josep Maria Salrach, director de l’obra Naixement de la nació catalana. Orígens i expansió, segles IX-XIV

Guia #CATPinturaModernista

Guia #CATPinturaModernista

Una introducció als pintors modernistes: Ramon Casas, Santiago Rusiñol, Adrià Gual, Aristides Maillol, Isidre Nonell, Anglada-Camarasa, Joaquim Mir i Pablo Picasso. “La pintura modernista és molt menys visible que l’arquitectura, perquè aquesta és al carrer, als ulls de tothom, i la pintura cal veure-la en interiors. Tanmateix…”

Guia #CAT1714

Guia #CAT1714

Les principals dades que has de conèixer del 1714 per a entendre d’on venim, on som i… cap a on anem!

capítol Anar a buscar bolets del llibre El fascinant món dels bolets.

Capítol Anar a buscar bolets, del llibre El fascinant món dels bolets

Descarrega’t gratis el capítol Anar a buscar bolets,del llibre El fascinant món dels bolets.

Triar el lloc i el moment • Calendari dels bolets • Els bolets més buscats • Taula de bolets comestibles • Taula de bolets no comestibles •Tipus de boscos on trobar bolets • L’equip del boletaire • Triar i netejar els bolets

12 tresors de la llengua - Enciclopèdia Catalana

12 tresors de la llengua catalana

Descobreix quins són els 12 “tresors de la llengua catalana” que Pau Vidal, filòleg i divulgador lingüístic ha triat en aquesta entrevista.

Guia #CATBrossa

Guia #CATBrossa

Marques de cultura catalana a l’obra literària de Joan Brossa. La catalanitat i els seus símbols; Catalunya; de Catalunya als Països Catalans; el català com a llengua única d’escriptura; defensa de la llengua catalana

Guia #CATDoc

Guia #CATDOC

12 documents de la història de Catalunya que et sorprendran. A partir d’una conversa amb Daniel Venteo, historiador i autor de l’obra ‘Autobiografia de Catalunya’, d’Enciclopèdia Catalana.

Guia #CATNoucentisme

Guia #CATNoucentisme

Tens curiositat per entendre què és el Noucentisme? Descarrega’t aquesta guia i gaudeix d’una introducció breu a l’art del Noucentisme: arquitectura, pintura, escultura, bellesa pública, l’art del jardí, l’art social i les estructures culturals.

Guia #CATMiró

Guia #CATMiró

Vicenç Altaió, poeta i expert en l’obra de Miró, fa deu reflexions sobre el gran artista català.

Guia #CATBarroc

Entre el Gòtic i el Modernisme transcorren quatre segles en què l’art català genera obres d’una envergadura considerable. Descobreix quatre segles d’art català: Renaixement, Barroc i Vuit-cents!

Guia #CATRomànic

Guia #CATRomànic

El romànic català, l’art que ens parla dels nostres orígens: Inicis; expansió; precedents; romànic llombard; segon Romànic; l’etapa de transició; tipologies d’esglésies; campanars; criptes i claustres; atris i tribunes; decoració i parament; el Romànic civil i militar.

Guia #CATModernisme

Guia #CATModernisme

Una passejada àgil, interessant i diferent pel Modernisme: Un moviment cultural total; no és cap estil; l’arquitectura: punta de llança; les cases lletges; Antoni Gaudí; les arts aplicades; un gran art a la perifèria d’Europa; el Modernisme escampat; pintura i escultura; una burgesia audaç

Guia #CATMedieval

Guia #CATMedieval

10 fets que t’interessarà conèixer sobre la literatura medieval catalana. A partir d’una tria de Lola Badia, Catedràtica de Filologia Catalana i directora de l’Etapa medieval de la “Història de la literatura catalana”.

Guia #CATGotic

Guia #CATGòtic

El gòtic català, un dels moments de més plenitud de la cultura catalana de tots els temps. En pocs altres períodes com en aquest, els artistes catalans han donat mostra d’una creativitat tan gran! Una aportació a l’art europeu del final de l’edat mitjana, una obertura vers els corrents artístics europeus sense precedents!

Capítol Anuari 2016 Arquitectura

Capítol d'arquitectura de l'anuari 2016

Us oferim un tast d’aquest Anuari 2016, l’article que fa un balanç de què ha destacat en arquitectura durant l’any 2016.

Capítol Anuari 2016 Mitjans de Comunicació

Capítol "Mitjans de comunicació" de l'anuari 2016

Us oferim un tast d’aquest Anuari 2016, l’article que fa un balanç de què ha destacat en els mitjans de comunciació durant l’any 2016.

capítol “A tall de conclusió” del llibre “Raó de Catalunya”

Capítol “A tall de conclusió” del llibre “Raó de Catalunya”

Llegeix les conclusions dels directors de l’obra, Salvador Giner i Oriol Homs

D’una obra a un grup editorial 1965-2015 - sobre els 50 anys del Grup Enciclopèdia Catalana

D’una obra a un grup editorial 1965-2015

Descarrega’t D’una obra a un grup editorial. 1965-2015, document editat amb motiu dels 50 anys d’Enciclopèdia Catalana que convida a reflexionar sobre els canvis que ha viscut Catalunya durant aquest període. Amb articles de Joan B. Culla, historiador; Ramon Folch, doctor en biologia; Jorge Wagensberg, físic i primer director del CosmoCaixa; Joan Manuel Tresserras, doctor en ciències de la informació; Antoni Castells, doctor en economia i el filòsof Josep Ramoneda, entre d’altres.

Guia #TradiCAT

Guia #TradiCAT

Un repàs al patrimoni festiu de Catalunya. Quin és l’origen de la cultura tradicional? Els folkloristes Rossend Serra i Pagès i Joan Amades. Els castells, el ball de diables, el cant coral, la jota, la Patum, els carnavals, els Tres Tombs, els Pastorets, la Dansa de la mort, la cuina, la UNESCO i el Patrimoni Immaterial de la Humanitat…

Guia Capítol Lluís Companys

Guia del capítol sobre Lluís Companys

Descarrega’t gratis el capítol Lluís Companys, de la Història de la Generalitat de Catalunya i dels seus presidents. 40 pàgines sobre el president màrtir, escrites pels historiadors Josep Maria Solé i Sabaté i Joan Villarroya.

Tot el que has de saber sobre Lluís Companys: Anys de formació; Regidor per Barcelona i Diputat per Sabadell; Els anys de la dictadura de Primo de Rivera; Fundació d’ERC i les eleccions del 12 d’abril de 1931; Proclamació de la República, President del Parlament i la mort de Macià ; President de la Generalitat; La llei de contractes de conreu; Els fets d’Octubre del 1934 i el bienni negre: 1934-1936; El Front d’Esquerres; Revolució i Guerra Civil; Exili, detenció i mort.

The Deplorable History of the Catalans

Llibret "The Deplorable History of the Catalans"

Llibret publicat per J.Baker, lamentant el paper dels anglesos a la Guerra de Successió en haver deixat abandonats els catalans.
Text original en anglès i resum de 31 pàgines en català: “L’afer dels catalans durant la guerra de successió d’Espanya va commoure tot Europa…”

Capítol 'Literatura' de l'Anuari 2015

Capítol 'Literatura' de l'Anuari 2015 d'Enciclopèdia Catalana

Un resum crític amb tot el que necessites saber sobre la literatura catalana, castellana, anglosaxona, francesa, italiana, alemanya i dels països de l’est del 2015! I també, tots els premis literaris.

Índex 10000 esportistes de l'Enciclopèdia de l'Esport Català

Índex dels 10.000 esportistes de l'Enciclopèdia de l'esport català

Descarrega’t l’índex dels 10.000 esportistes que apareixen a l’Enciclopèdia de l’esport català.

Comprova si hi surt algun familiar o amic teu!

Avís legalPolítica de privacitat | Política de cookies | Tots els drets reservats