Descarrega’t les guies digitals i altres documents del grup Enciclopèdia
10 museus internacionals imprescindibles que pots visitar des de casa
Si fa temps que tens ganes de visitar els museus internacionals més reconeguts però encara no has pogut, aquest eBook gratuït és per a tu. El seu objectiu és apropar-te a una selecció de museus que pots visitar sense sortir de casa. D’aquesta manera, trobaràs una guia per la història de l’art que et permetrà créixer culturalment tot i els condicionants actuals.
12 obres d'art urbà a Barcelona que t'agradarà conèixer
T’agradaria descobrir noves obres d’art a Barcelona? No cal que visitis els museus per conèixer algunes de les més emblemàtiques; l’art a la Ciutat Comtal no només és a les exposicions, sinó que ocupa també els carrers.
10 llegendes catalanes que has de conèixer
Aquesta guia gratuïta està dirigida a totes aquelles persones que volen conèixer-les per aprofundir sobre la cultura catalana i entendre alguns dels seus símbols més importants.
Sant Jordi a través de la història de l'art
Es creu que Sant Jordi va ser un màrtir del segle IV que va patir molts turments i que va viure aventures fins que fou martiritzat l’any 303. Ràpidament, el seu culte es va estendre per tot l’Orient Mitjà i, al segle VII va esdevenir conegut a Occident, quan el Papa Gregori I el Gran va crear la diaconia de Sant Jordi a Roma.
Història de Catalunya en femení: 10 dones que cal conèixer
Aquesta guia presenta les figures de deu dones que han tingut un paper destacat en el desenvolupament històric i cultural de Catalunya.
6 edificis civils de Gaudí a Barcelona que no et pots perdre
Aquesta guia presenta sis edificis civils que són clau per a comprendre les característiques de l’arquitectura d’Antoni Gaudí, tant a nivell estilístic com funcional.
7 personatges clau en la història de Catalunya
Aquesta guia presenta 7 personatges clau per entendre la història de Catalunya des dels seus orígens, a l’alta edat mitjana, fins entrat el segle XX.
5 cançons que han marcat la història de Catalunya
La música d’un país defineix la seva identitat. Per aquest motiu, al Grup Enciclopèdia hem creat aquesta guia gratuïta on recollim 5 cançons simbòliques que han marcat la història de Catalunya.
Descarrega't la guia 'Cartells de la Guerra Civil'
Els més de 2.000 cartelles creats durant la guerra ens mostren l’evolució, tant tècnica com de contingut sociològic i històric, dels missatges polítics del moment.
Guia 16 pintores catalanes imprescindibles del segle XX
En el llibre electrònic 16 pintores catalanes imprescindibles del segle XX trobaràs la següent informació relacionada amb les pintores catalanes: Les pintores catalanes en el Modernisme. Del 1900 a 1910; Avantguardes artístiques. Del 1910 als anys 40; Segones avantguardes. De 1949 a la fi dels 70.
Recull de poemes visuals de Joan Brossa
Descarrega’t un recull de poemes de l’obra ‘Brossa. Poemes visuals’ dirigida per Glòria Bordons, directora de la Fundació Joan Brossa i màxima experta en el poeta.
Guia Antoni Tàpies
A partir d’una entrevista a Xavier Antich, president de la Fundació Antoni Tàpies, i Carles Guerra, director de la Fundació Antoni Tàpies, i autors de l’obra Tàpies. Biografia d’un compromís
Guia Jordi Díez
5 claus per entendre l’obra de l’escultor Jordi Díez: 01 L’escultor, 02 Miquel Àngel i la formació clàssica, 03 Primera etapa: experimentació amb materials tradicionals, 04 L’etapa de l’acer i 05 Art figuratiu monumental
Guia #CATSímbols
Guia elaborada a partir d’una conversa amb Daniel Venteo, historiador i autor de l’obra Símbols del catalanisme.
- 01 Les quatre barres i la bandera de Santa Eulàlia
- 02 El panteó de catalans il·lustres
- 03 Les quatre columnes de Puig i Cadafalch a Montjuïc
- 04 L’Estaca
- 05 El llaç groc
Guia #CATAvantguardes
Les avantguardes catalanes van suposar un dels moments més fulgurants de l’art del nostre país. Van anar des
de principis del segle xx fins a l’any 1939 i van aportar a la història universal de l’art grans referents com Pablo Picasso, Joan Miró i Salvador Dalí, però també molts altres artistes de gran nivell, com Josep de Togores, Joaquim Torres i García, Remei Varo i Rafael Barradas, entre altres, que van assolir un prestigi majúscul en els centres de decisió de l’art europeu i nord-americà.
Guia #CAT15moments
Hem demanat als professors Manel Risques i Andreu Mayayo que triïn i comentin quinze moments i imatges de la història recent de Catalunya, d’entre les que apareixen a l’obra Catalunya 1980-2015. Història en fotografies, d’Enciclopèdia Catalana, que han dirigit.
Guia #CATEspectacles
5 etapes del cartellisme català d’espectacles. A partir d’una entrevista a Santi Barjau, doctor en Història de l’Art per la Universitat de Barcelona i director de l’obra Cartells catalans. Òpera, teatre i espectacles 1890-2015
Entrevista a Jaume Plensa
Entrevista a Jaume Plensa, amb motiu de l’edició del llibre de bibliòfil Plensa / Estellés · L’Hotel París,de tiratge limitat i numerat
Guia #CATArquitectura
10 edificis que expliquen l’arquitectura catalana contemporània a partir d’una entrevista a Joan Busquets, arquitecte, urbanista, i catedràtic de l’ETSAB i de la Graduate School of Design de la Universitat Harvard
Guia #CATNeixNació
16 apunts que et sorprendran dels orígens de la nació catalana!
A partir d’una entrevista a Josep Maria Salrach, director de l’obra Naixement de la nació catalana. Orígens i expansió, segles IX-XIV
Guia #CATPinturaModernista
Una introducció als pintors modernistes: Ramon Casas, Santiago Rusiñol, Adrià Gual, Aristides Maillol, Isidre Nonell, Anglada-Camarasa, Joaquim Mir i Pablo Picasso. “La pintura modernista és molt menys visible que l’arquitectura, perquè aquesta és al carrer, als ulls de tothom, i la pintura cal veure-la en interiors. Tanmateix…”
Guia #CAT1714
Les principals dades que has de conèixer del 1714 per a entendre d’on venim, on som i… cap a on anem!
Capítol Anar a buscar bolets, del llibre El fascinant món dels bolets
Descarrega’t gratis el capítol Anar a buscar bolets,del llibre El fascinant món dels bolets.
Triar el lloc i el moment • Calendari dels bolets • Els bolets més buscats • Taula de bolets comestibles • Taula de bolets no comestibles •Tipus de boscos on trobar bolets • L’equip del boletaire • Triar i netejar els bolets
12 tresors de la llengua catalana
Descobreix quins són els 12 “tresors de la llengua catalana” que Pau Vidal, filòleg i divulgador lingüístic ha triat en aquesta entrevista.
Guia #CATBrossa
Marques de cultura catalana a l’obra literària de Joan Brossa. La catalanitat i els seus símbols; Catalunya; de Catalunya als Països Catalans; el català com a llengua única d’escriptura; defensa de la llengua catalana
Guia #CATDOC
12 documents de la història de Catalunya que et sorprendran. A partir d’una conversa amb Daniel Venteo, historiador i autor de l’obra ‘Autobiografia de Catalunya’, d’Enciclopèdia Catalana.
Guia #CATNoucentisme
Tens curiositat per entendre què és el Noucentisme? Descarrega’t aquesta guia i gaudeix d’una introducció breu a l’art del Noucentisme: arquitectura, pintura, escultura, bellesa pública, l’art del jardí, l’art social i les estructures culturals.
Guia #CATMiró
Vicenç Altaió, poeta i expert en l’obra de Miró, fa deu reflexions sobre el gran artista català.
Guia #CATBarroc
Entre el Gòtic i el Modernisme transcorren quatre segles en què l’art català genera obres d’una envergadura considerable. Descobreix quatre segles d’art català: Renaixement, Barroc i Vuit-cents!
Guia #CATRomànic
El romànic català, l’art que ens parla dels nostres orígens: Inicis; expansió; precedents; romànic llombard; segon Romànic; l’etapa de transició; tipologies d’esglésies; campanars; criptes i claustres; atris i tribunes; decoració i parament; el Romànic civil i militar.
Guia #CATModernisme
Una passejada àgil, interessant i diferent pel Modernisme: Un moviment cultural total; no és cap estil; l’arquitectura: punta de llança; les cases lletges; Antoni Gaudí; les arts aplicades; un gran art a la perifèria d’Europa; el Modernisme escampat; pintura i escultura; una burgesia audaç
Guia #CATMedieval
10 fets que t’interessarà conèixer sobre la literatura medieval catalana. A partir d’una tria de Lola Badia, Catedràtica de Filologia Catalana i directora de l’Etapa medieval de la “Història de la literatura catalana”.
Guia #CATGòtic
El gòtic català, un dels moments de més plenitud de la cultura catalana de tots els temps. En pocs altres períodes com en aquest, els artistes catalans han donat mostra d’una creativitat tan gran! Una aportació a l’art europeu del final de l’edat mitjana, una obertura vers els corrents artístics europeus sense precedents!
Capítol d'arquitectura de l'anuari 2016
Us oferim un tast d’aquest Anuari 2016, l’article que fa un balanç de què ha destacat en arquitectura durant l’any 2016.
Capítol "Mitjans de comunicació" de l'anuari 2016
Us oferim un tast d’aquest Anuari 2016, l’article que fa un balanç de què ha destacat en els mitjans de comunciació durant l’any 2016.
Capítol “A tall de conclusió” del llibre “Raó de Catalunya”
Llegeix les conclusions dels directors de l’obra, Salvador Giner i Oriol Homs
D’una obra a un grup editorial 1965-2015
Descarrega’t D’una obra a un grup editorial. 1965-2015, document editat amb motiu dels 50 anys d’Enciclopèdia Catalana que convida a reflexionar sobre els canvis que ha viscut Catalunya durant aquest període. Amb articles de Joan B. Culla, historiador; Ramon Folch, doctor en biologia; Jorge Wagensberg, físic i primer director del CosmoCaixa; Joan Manuel Tresserras, doctor en ciències de la informació; Antoni Castells, doctor en economia i el filòsof Josep Ramoneda, entre d’altres.
Guia #TradiCAT
Un repàs al patrimoni festiu de Catalunya. Quin és l’origen de la cultura tradicional? Els folkloristes Rossend Serra i Pagès i Joan Amades. Els castells, el ball de diables, el cant coral, la jota, la Patum, els carnavals, els Tres Tombs, els Pastorets, la Dansa de la mort, la cuina, la UNESCO i el Patrimoni Immaterial de la Humanitat…
Guia del capítol sobre Lluís Companys
Descarrega’t gratis el capítol Lluís Companys, de la Història de la Generalitat de Catalunya i dels seus presidents. 40 pàgines sobre el president màrtir, escrites pels historiadors Josep Maria Solé i Sabaté i Joan Villarroya.
Tot el que has de saber sobre Lluís Companys: Anys de formació; Regidor per Barcelona i Diputat per Sabadell; Els anys de la dictadura de Primo de Rivera; Fundació d’ERC i les eleccions del 12 d’abril de 1931; Proclamació de la República, President del Parlament i la mort de Macià ; President de la Generalitat; La llei de contractes de conreu; Els fets d’Octubre del 1934 i el bienni negre: 1934-1936; El Front d’Esquerres; Revolució i Guerra Civil; Exili, detenció i mort.
Llibret "The Deplorable History of the Catalans"
Llibret publicat per J.Baker, lamentant el paper dels anglesos a la Guerra de Successió en haver deixat abandonats els catalans.
Text original en anglès i resum de 31 pàgines en català: “L’afer dels catalans durant la guerra de successió d’Espanya va commoure tot Europa…”
Capítol 'Literatura' de l'Anuari 2015 d'Enciclopèdia Catalana
Un resum crític amb tot el que necessites saber sobre la literatura catalana, castellana, anglosaxona, francesa, italiana, alemanya i dels països de l’est del 2015! I també, tots els premis literaris.