Víctor Garcia Tur (Barcelona, 1981) és el guanyador del Premi Sant Jordi 2020, lliurat a la 70a gala de la Nit de Santa Llúcia, que s’ha celebrat al TNC.

A la novel·la, Víctor Garcia Tur reflexiona sobre la família, la memòria, la mort, la llengua, i la identitat en una història ambientada al Quebec dels anys del referèndum per la independència, on s’enfronten dues cultures i dues llengües. Una novel·la que el jurat del premi Sant Jordi de Novel·la ha escollit “per tractar-se d’una obra amb estructura circular brillant, per la bona caracterització dels personatges, pel joc de símbols que enriqueixen l’univers narratiu, pel joc de veus i per l’aposta formal al servei d’un tema complex.”

La protagonista, Marie Tremblaypierre no ha volgut celebrar els 70 ni els 75, però ha decidit reunir la família i els amics en el seu 76è aniversari. Durant el cap de setmana, al xalet del llac d’un poblet perdut del Quebec hi van arribant els fills de la Marie: la Laura, l’Anne-Sophie, l’Hélène i el JP, i els néts. És el xalet de la infantesa, on passaven els estius, nedant a l’aigua tèrbola i freda, descobrint el món i descobrint-se els uns als altres. Ara estan a la cinquantena però a la casa del llac tornen a ser els infants dependents d’una mare amb massa caràcter. “¿Era el poder màgic del xalet? ¿Arrencar-te quaranta anys i deixar-te indefensa, feta una criatura?”. Un món que està a punt de desaparèixer.

Víctor García Tur (Barcelona, 1981) és autor del recull de contes Twistanschauung (2009), premi Documenta, i de les novel·les Els ocells (2016) i Els romanents (2018), guanyadores dels premis Marian Vayreda i Just M.Casero, respectivament. Ha publicat els seus relats en diferents antologies com Veus de la nova narrativa catalana (Empúries, 2010), Black Pulp Box (Aristas Martínez, 2012), Els caus secrets (Editorial Moll, 2013) o Riplay (Adriana Hidalgo Editora, 2015). El 2019 va guanyar el premi Mercè Rodoreda de contes pel volum El país dels cecs (Proa). En col·laboració amb Emily McBride, ha publicat Misanderstunding (New Niu Press, 2014) i Afterword (2015). És professor de l’escola de literatura Bloom.

×