El jurat literari del 26è Premi Protagonista Jove, format per més 800 joves lectors d’arreu de Catalunya, ha premiat l’escriptor Toni Mata en la categoria 14- 16 anys per la seva primera novel·la, Nascuts per ser breus (La Galera, 2020). Aquesta novel·la era ja guanyadora del Premi Joaquim Ruyra 2019 i del Premi Menjallibres 2022. 

Enguany, el lliurament de premis Protagonista Jove ha tingut lloc el 14 de juny al Teatre Amistat de Mollerussa, en el marc d’una gran festa de la literatura infantil i juvenil que promou el Consell Català del llibre Infantil i Juvenil (Ibbycat). Prop de 300 infants i joves han assistit a la cerimònia, conduïda per la musicalitat de les glosadores Núria Casals i Caterina Canyelles.

Amb Nascuts per ser breus, La Galera aposta per la ciència ficció en català i ens presenta una societat de classes, entre Breus i Eterns, on els rics poden viure per sempre a canvi d’altres que han de morir. A través d’una història coral, Toni Mata planteja una sèrie de dilemes morals que posaran a prova els personatges i també els lectors. 

“El meu llibre és una distòpia, diuen, però penso que més aviat és una caricatura del món real on vivim; és allò que fa que provoqui tanta feredat”, ha explicat Toni Mata en rebre el guardó. 

“Ho vaig escriure perquè vaig sentir la necessitat de revoltar-me. En un món on la teva vida val més o menys en funció d’on neixes o dels diners que tens; en un lloc on se’ns neguen serveis bàsics, on un 1% de la població acumula un 99% de les riqueses, em sembla que no hi cap res més que la revolta.” 

Per la seva banda, la directora de la Galera Pema Maymó ha explicat que “a la Galera estam contentíssims perquè el Protagonista Jove en la categoria de 14-16 anys ha anat a mans de’n Toni Mata i el seu Nascut per ser breus, una novel·la que ja va merèixer el Premi Joaquim Ruyra 2019 i, tot just fa unes setmanes, el Premi Menjallibres de Vilanova i la Geltrú. I l’alegria és doble -o triple!- perquè aquest llibre va quedar al magatzem durant mig any (oh, els llibres pandèmics!) i quan va arribar a les llibreries a la tardor, es va trobar més competència que mai”.

La responsable de la Galera ha afegit que “els lectors l’han “rescatat de la mort”, com diu el seu autor. I l’han anat ressuscitant gràcies a la tasca de llibreters, bibliotecaris, llibreters… fins arribar a aquesta primavera del 2022 que ens ha portat dos premis atorgats pels joves lectors catalans. Llarga vida als breus i als eterns d’en Toni Mata!”. I anima els lectors a no perdre-se-la: “Si vos agraden les distòpies o si no n’heu llegida cap, és una boníssima introducció al tema!”

El Premi Protagonista Jove, adreçat a adolescents de 12 a 16 anys, i el Premi Atrapallibres, adreçat a infants de 9 a 11 anys, són els únics guardons de Catalunya que compten amb el veredicte d’un jurat format per milers d’infants i joves. Durant el curs, llegeixen i voten les diferents propostes, escollides prèviament per una comissió d’experts. Té per objectiu promoure la lectura, en llengua catalana, actual i de qualitat, entre infants i joves d’entre 9 i 16 anys, convertint-los en crítics i jurat literari. 

×