image

Estimada lectora o lector de :Rata_,

Et fem arribar informació sobre l’escriptora i periodista nord-americana Muriel Rukeyser (Nova York, 1913 – 1980), de qui publiquem Savage Coast.

Sota aquestes línies podràs llegir el primer document que vam generar per sintetitzar qui va ser aquesta autora nord-americana i el seu poderós vincle amb el nostre país.

Veuràs que es tracta d’un brífing, és a dir, un resum del concepte del llibre que fem servir per explicar-lo a la xarxa comercial.

També te’n podràs descarregar un fragment.

La setmana vinent rebràs més informació sobre SAVAGE COAST.

Una abraçada,

Francesc Orteu
Director editorial de :Rata_

image


Descripció de Savage Coast

El juliol de 1936, una jove nord-americana viu el seu despertar vital i polític durant els primers cinc convulsos dies de la Guerra Civil a Barcelona.

L’autora

Muriel Rukeyser (Nova York, 1913 – 1980) neix en una família jueva. De seguida la seva poesia es focalitza en problemes socials.

Com a periodista, cobreix la notícia del judici dels nois d’Scottsboro, nou adolescents afroamericans condemnats a mort a Alabama, acusats injustament de violar a dues dones blanques en un tren. El 1935 publica el seu primer llibre de poesia, Theory of Flight, viatja a Europa i és enviada a cobrir la notícia de l’Olimpíada Popular, que havia de començar a Barcelona el 18 de juliol del 1936. El seu testimoni dels cinc dies posteriors a l’aixecament militar s’expliquen a SAVAGE COAST, novel·la que no va ser publicada, entre altres coses, per la seva descripció oberta i sense complexes d’una trobada sexual amb un atleta alemany. Aquest atleta s’acabaria allistant a les Brigades Internacionals i morirà a la batalla de l’Ebre.

Al llarg de la seva vida, el prestigi de Rukeyser com a poetessa va augmentar, va dirigir el PEN Club dels EE.UU. i va ser sempre una reconeguda activista social i feminista.

Va morir als 66 anys, sense haver tornat mai a Barcelona.

Contingut

Novel·la intensament autobiogràfica, que explica el trajecte en tren que fa, Helen, una periodista nord-americana, des de França fins a l’efervescent Barcelona. El seu propòsit és cobrir l’Olimpíada Popular, organitzada com una resposta antifeixista als Jocs Olímpics de Berlín, aparador del règim nazi.

La narració transcorre al llarg de cinc dies, tres dels quals la protagonista els viu a Montcada, on el tren ha quedat aturat degut a la vaga general desencadenada com a resposta a l’aixecament militar feixista.

Amb un enlluernador estil literari, on es mesclen recursos poètics i crònica periodística, Rukeyser descriu amb tendresa i empatia una galeria de personatges que viuen amb curiositat i desconcert els primers dies d’una guerra que encara ningú sabia que acabaria sent-ho.

Rukeyser tenia 23 anys quan arriba a Catalunya. Als Estats Units ja era una poetessa premiada i d’un prestigi creixent. La seva única novel·la, SAVAGE COAST, és un text que, per la seva implicació moral i la descripció d’uns fets històrics, pot comparar-se amb HOMENATGE A CATALUNYA, de George Orwell. Els crítics han assenyalat paral·lelismes entre Rukeyser i Hemingway.

Característiques

  • És un text intensament autobiogràfic.
  • És també la descoberta d’un document històric de primera magnitud.
  • La mescla d’un estil poètic i narratiu, fa que la prosa de Rukeyser sigui poderosament evocadora.
  • Descobriment d’una jove poetessa nord-americana a qui Catalunya li va canviar la vida.

Paraules clau del llibre

Autobiografia / text inèdit durant 80 anys / narració poètica / Catalunya / Orwell / Guerra Civil Espanyola / Olimpíada Popular / antifeixisme marqueting i comunicació Treballem per fer que la presentació de SAVAGE COAST sigui un esdeveniment important a la Setmana del Llibre en Català d’aquest setembre.

×