Lamentem la mort del filòleg, polític i històric militant antifranquista Jordi Carbonell (Barcelona, 1924-2016), que ens causa una gran tristesa. Jordi Carbonell va ser el primer director de la Gran Enciclopèdia Catalana.  

No us perdeu el seu testimoni sobre els inicis del projecte, des de la seva visió de primer director de la Gran Enciclopèdia; podeu veure’n el vídeo sobre aquestes línies. És un fragment de l’entrevista que li vam fer fa uns mesos, amb motiu de la commemoració del 50è aniversari d’Enciclopèdia Catalana. També podeu veure el documental sencer: Enciclopèdia Catalana, 50 anys.

Li agraïm profundament la ingent feina feta en aquell moment fundacional de la GEC. Sempre serà un referent per a nosaltres per la seva visió de país, la seva clarividència i la seva perseverança. Com ell mateix va explicar a Entre l’amor i la lluita, el seu llibre de memòries, “La Gran Enciclopèdia ha estat, en dues etapes, l’esforç per fer una obra divulgativa de tipus enciclopèdic fet per una generació d’intel·lectuals de totes les ideologies i en totes les matèries”.

“Vaig ser detingut durant l’estat d’excepció de 1969, quan estàvem en plena feina de l’Enciclopèdia. [···] Durant aquell estat d’excepció va venir la policia a la redacció de l’obra, al carrer Provença, a les que havien estat les oficines d’Edicions 62, entre Balmes i Rambla de Catalunya. Amb la seva força podien fer el que volguessin. Van fer un escorcoll. Jo ja havia donat ordre de treure tot el que fossin papers polítics clandestins; entre gent polititzada com eren molts dels redactors calia prendre precaucions. [···] S’ho van mirar tot i no van trobar cap full clandestí, com suposaven.  Van fer un informe dient que no hi havien trobat res. Tanmateix, el policia responsable de l’escorcoll em va dir: «Usted, venga conmigo». Vaig replicar-li que no havien trobat res. Però va insistir: «El jefe quiere hablarle». Em van detenir 48 hores a la comissaria central de Via Laietana, on hi havia Ramon Bastardes i altres amics detinguts”.

La seva dona, Hortènsia Curell, va ser cap de la secció de lexicografia de l’Enciclopèdia: “Elegida pels seus companys de secció per la seva competència -recorda-, jo no havia volgut imposar-la com a cap, tot i que hauria pogut fer-ho. En tot el procés que seguí la GEC, sempre estigué al meu costat, i ho va fer per convenciment. L’amor que ens unia no interferí mai en la meva tasca, però el seu suport moral va ser important per a mi i en molts moments alleugerí la pesant feina que queia damunt les meves espatlles. Jo treballava molt i dormia poc: si algun dia podia descansar cinc hores ja era molt”.

La seva filla, Anna Carbonell, també va participar en el projecte de la Gran Enciclopèdia: en va ser editora durant 25 anys.

Descansi en pau. Una forta abraçada a tots els seus familiars i amics.

×