L’advocat i escriptor, Jordi Cabré (Barcelona, 1974), ha estat el guardonat enguany amb el 59è premi Sant Jordi de novel·la amb l’obra Digues un desig, que serà coeditada per Enciclopèdia Catalana i Òmnium Cultural. El jurat li ha atorgat el premi, dotat amb 60.000 euros, “per la seva ambició intel·lectual, vocació estilística, autoconsciència literària, acurada expressió lingüística i diàleg entre les diferents formes de creació; i per una trama que fa dubtar el lector de l’equilibri entre la realitat i la ficció”.

Digues un desig és una novel·la sobre les mentides que ens diem per amagar la nostra veritable identitat; sobre els límits que som capaços de creuar per seduir. A la novel·la, que arribarà a les llibreries al febrer, un escriptor entra en una llibreria el dia de Sant Jordi i descobreix que el títol més venut del dia és la seva autobiografia. Però ell no l’ha escrit. Qui l’ha suplantat? Per què? Quins secrets desvetllarà? Cabré ens proposa un joc de miralls que enfronta un escriptor d’èxit, amb una vida personal molt anodina, amb el seu reflex, algú capaç de saltar-se les normes, d’enganyar, de seduir i de seguir un impuls destructiu.

Núria Franquet (Premià de Mar, 1972) ha estat la guanyadora del 56è premi Josep M. Folch i Torres de novel·la per a nois i noies amb el seu primer llibre, La Liang dins el quadre que publicarà l’editorial La Galera. Durant la seva intervenció en l’entrega del premi, Franquet va recordar Sebastià Sorribas, autor de El zoo d’en Pitus, que va guanyar el mateix guardó anys enrere i de qui se sent hereva.

Per la seva banda, Maite Carranza (Barcelona, 1958) ha guanyat el 45è premi Joaquim Ruyra de narrativa juvenil, amb la novel·la L’alè del drac, que també publicarà l’editorial La Galera. Carranza va posar en valor la importància d’escriure literatura per a joves i nens: “ells són els nostre futur”.

Els altres guardonats literaris de la Nit de Santa Llúcia han estat Victor Garcia Tur (Barcelona, 1981), amb el premi Mercè Rodoreda de contes i narracions per El país dels cecs. I Carles Rabassa (Palma, 1977), guanyador del premi Carles Riba de poesia amb ‘Sons bruts’. També es va lliurar el Premi Muriel Casals de Comunicació, concedit enguany als empresaris Jaume Roures i Tatxo Benet “per la seva voluntat d’aprofundiment democràtic demostrat en iniciatives com els documentals ‘Las cloacas de Interior’ i ‘20-S’”. I el premi Internacional Joan B. Cendrós, que aquest any ha recaigut en el periodista finlandès Pertti Pesonen, “pel seu compromís a la televisió pública de Finlàndia a l’hora de retratar el procés sobiranista i posa en valor la seva objectivitat i visió àmplia del cas català”.

Tots aquests premis van ser anunciats i entregats durant la 68a Nit de Santa Llúcia, que es va celebrar el divendres 14 de desembre (2018) a la Fira de Sabadell, ubicada en una antiga fàbrica municipal.

 

×