El Grup Editorial Enciclopèdia ha fet entrega de cinc exemplars del volum Plensa / Estellés: L’Hotel París a cinc biblioteques del Sistema de Lectura Pública de Catalunya. L’obra és un dels projectes més personals de Jaume Plensa i un repte tècnic per a Enciclopèdia Art, editora del volum. L’acte de donació s’ha formalitzat aquest matí al Palau Marc, amb la consellera de Cultura, Laura Borràs, i el president del Grup Editorial Enciclopèdia, Xavier Cambra.

A Plensa / Estellés: L’Hotel París, Jaume Plensa homenatja el poeta Vicent Andrés Estellés i rellegeix artísticament el poemari L’Hotel París, una obra que el va influir profundament. Quan Plensa vivia a Berlin als anys 80, va quedar captivat per aquell poemari i el va regalar a la seva companya, Laura, amb una dedicatòria i alguns dibuixos. Més de 30 anys després, l’escultor recupera l’obra i, amb el seu llenguatge artístic actual, la converteix en una joia bibliogràfica.

La consellera de Cultura, Laura Borràs, ha agraït al Grup Editorial Enciclopèdia “la seva generositat” per la donació d’aquesta obra, que “és bellesa i és cultura”, i que “posarem a l’abast de tothom perquè molta gent pugui gaudir-ne”.

El president de Grup Editorial Enciclopèdia, Xavier Cambra, ha dit: “Amb la donació volem posar a l’abast de tothom, a través de la xarxa de biblioteques, aquesta magnífica aportació cultural que hem editat. La nostra missió, com a gran grup editorial al servei del país, no és només encapçalar grans iniciatives culturals, sinó també difondre-les”.

Plensa / Estellés: L’Hotel París és un llibre de bibliòfil, amb un tiratge molt reduït d’exemplars signats i numerats, que es presenta en un estoig de coure treballat amb làser, que allotja, al seu torn, un estoig de tela amb un gravat, cinc il·lustracions, 22 poemes estampats sobre paper fabricat artesanalment i sis transparències de coure amb intervencions de Jaume Plensa.

Enciclopèdia vol que l’obra d’un dels artistes catalans més internacionals estigui a l’abast de tothom i per això ha fet donació dels cinc exemplars de Plensa / Estellés: L’Hotel París a les biblioteques públiques de Barcelona, Girona, Lleida, Tarragona i Tortosa. Amb anterioritat, ja va donar dos volums del mateix títol a les biblioteques públiques de Burjassot i Benimodo, al País Valencià, localitats vinculades biogràficament amb Vicent Andrés Estellés.

El director general de Grup Editorial Enciclopèdia, Joan Abellà, ha assegurat: “Des del grup volem internacionalitzar la cultura catalana amb iniciatives com aquesta, on el poeta de Burjassot surt al món gràcies a un artista català amb una projecció internacional extraordinària”.

Per la seva banda, el director editorial d’Enciclopèdia Art, Joan Ricart, ha destacat de Plensa / Estellés: L’Hotel París: “És una peça d’art, un llibre de poemes embolcallat d’escultures, amb pàgines de coure i de cotó, que és, a la vegada, molt Plensa i molt Estellés. La sobrietat formal de l’obra amaga un munt de dificultats tècniques que es van poder resoldre gràcies a l’entusiasta i generosa implicació personal de Jaume Plensa”.

A l’acte també hi ha participat la directora general de Cooperació Cultural, Àngels Ponsa, i el cap del Servei de Biblioteques de Catalunya, Josep Vives.

×