L’empresari i editor Xavier Cambra (Barcelona, 1963) ha estat nomenat president de la Fundació Enciclopèdia Catalana. Cambra assumeix la presidència després del decés el gener passat d’Antoni Subirà, que ocupava el càrrec des del 2016. L’acompanyarà en la direcció del grup d’empreses de la Fundació el gestor cultural Joan Abellà (El Pont d’Armentera, 1971), que ha estat designat director general, prenent el relleu a Albert Pèlach, que ha dirigit l’entitat els darrers 14 anys.

Cambra i Abellà, membres del patronat de la Fundació, suposen un relleu generacional al capdavant de la institució i posaran a disposició d’Enciclopèdia la seva trajectòria i experiència professional en el món empresarial, editorial i cultural, per impulsar conjuntament el projecte de futur d’aquesta institució.

Com a nou president, Cambra explica que “el balanç de la feina feta per la Fundació des de la seva creació ha estat molt important” i assegura que amb la seva incorporació té “la voluntat d’impulsar la Fundació a seguir promovent i enfortint la cultura i la llengua catalanes, i a projectar-les arreu del món”.

Abellà posa en valor “la gran tasca que el Grup Enciclopèdia Catalana ha dut a terme al llarg dels anys per fer créixer el món de l’edició en català”. El nou director general assegura que “el repte dels propers anys consisteix a gestionar una institució que és referència. Volem fer una lectura de l’aportació que un grup com el nostre pot fer al moment actual de la cultura catalana “. Abellà també agraeix la feina feta pel seu predecessor, Albert Pèlach, que continuarà col·laborant amb la Fundació el proper any.

Xavier Cambra és un emprenedor de llarg recorregut i impulsor de diverses iniciatives culturals i empresarials. Vinculat al món editorial des de l’any 1995, darrerament ha editat llibres de referència com Capitans d’Indústria (2013), Capitans del Comerç (2015) i Multinacionals de butxaca (2017), una trilogia on es narra la història de 150 famílies empresàries catalanes. És llicenciat en Econòmiques per la Universitat de Barcelona i MBA per ESADE. És fundador i president de Transmmission, empresa dedicada a l’assessorament de famílies empresàries. Pel que fa a la seva trajectòria institucional, ha tingut responsabilitats diverses a la Fundació Privada d’Empresaris FemCat, el Futbol Club Barcelona i el Cercle d’Economia, entre d’altres. L’any 2011 es va incorporar al Patronat de la Fundació Enciclopèdia Catalana i des de l’any 2014 també és membre del Consell d’Administració del Grup Enciclopèdia Catalana.

Joan Abellà és llicenciat en Dret per la Universitat de Barcelona i va completar el Programa de Desenvolupament Directiu d’ESADE. A més, compta amb diverses titulacions d’ESADE i IESE en gestió cultural, coaching directiu i màrqueting digital. Expert en gestió d’equips i talent dins el món de la cultura, Abellà, com a assessor legal, va treballar a la Filmoteca de Catalunya, l’Espai de Dansa i Música i l’Auditori i ha dirigit institucions de pes com el Poble Espanyol de Barcelona, el MACBA o la Casa Vicens, Gaudí. A més, ha exercit diferents responsabilitats a entitats culturals com la Fundació tot Raval, la Fundació Joan Brossa, el Centre Unesco de Catalunya, el Club de Cultura TR3C i la Fundació.cat.

La Fundació Enciclopèdia Catalana és una entitat privada que es va constituir el 1980 amb l’objectiu de promoure la llengua i la cultura catalanes, a través d’una sèrie d’activitats que porta a terme directament i com a accionista de les empreses que formen el Grup Enciclopèdia Catalana. L’activitat empresarial es desenvolupa en diferents àmbits de l’edició: publicació de grans obres il·lustrades i de referència (segell Enciclopèdia Catalana); publicacions de ficció i no-ficció (Bridge i nous segells Catedral i :Rata_), de llibre infantil i juvenil (La Galera) de venda en llibreries; i també de llibres escolars i material didàctic educatiu (Text-La Galera). També comprèn continguts digitals i el portal Enciclopèdia.cat.

×