Antoni Subirà i Claus (Mataró, 1940) ha estat nomenat president de la Fundació Enciclopèdia Catalana i pren el relleu a Jordi Porta, un cop finalitzat el seu mandat, que va assumir l’any 2011. Escollit per unanimitat pel Patronat de la Fundació Enciclopèdia Catalana, Subirà assumeix la presidència per als pròxims anys.

El nou president, que ja era patró de la Fundació des del 2010, també pren el relleu de Porta com a president del consell d’administració del grup d’empreses encapçalats per Enciclopèdia Catalana SLU, de qui depenen directament la comercialitzadora Digec, l’editorial La Galera i les participacions a Edicions 62 i la distribuïdora Àgora.

Com a nou president del Grup Enciclopèdia Catalana, Subirà ha manifestat: “Hem superat els anys més durs de la crisi duent a terme els ajustaments necessaris, però sense haver deixat d’invertir a crear noves publicacions i a reforçar la infraestructura cultural del país”. Segons el nou president, “tot just ara, que acabem de celebrar els 50 anys d’Enciclopèdia Catalana, agafem un nou impuls amb l’ampliació de les nostres propostes per a llibreries, amb nous segells”.

Antoni Subirà és doctor per l’Escola d’Enginyers de Terrassa i màster en Ciències al Massachusetts Institute of Technology dels Estats Units. Ha estat president del consell d’administració del diari Avui (1979-1988). Membre del Consell Nacional de Convergència Democràtica de Catalunya, va ser diputat per CiU al Parlament de Catalunya (1980-1993) i portaveu del grup parlamentari d’aquesta coalició al Parlament (1982-1989).

 El 1989 va ser nomenat conseller del Departament d’Indústria i Energia de la Generalitat de Catalunya, càrrec que va deixar el 1996 per assumir el Departament d’Indústria, Comerç i Turisme, des d’on va impulsar la internacionalització del sistema productiu català. El 2002 va acabar la seva etapa de govern i va tornar al món acadèmic. És professor emèrit d’Administració d’empresa a l’Institut d’Estudis Superiors de l’Empresa (IESE). És pare de tres fills i avi de sis nets.

Promoció de la llengua i la cultura

La Fundació Enciclopèdia Catalana és una entitat privada que es va constituir el 1980 amb l’objectiu de promoure la llengua i la cultura catalanes, a través d’una sèrie d’activitats que porta a terme directament i com a accionista de les empreses que formen el Grup Enciclopèdia Catalana, que acaba de celebrar els 50 anys de la seva fundació.

L’activitat empresarial es desenvolupa en diferents àmbits de l’edició: publicació de grans obres il·lustrades i de referència (segell Enciclopèdia Catalana), publicacions de ficció i no ficció (Bridge i nous segells Catedral i Rata), de llibres infantil i juvenils (La Galera) de venda en llibreries, i també de llibres escolars i material didàctic educatiu (Text-La Galera). També comprèn continguts digitals i el portal Enciclopèdia.cat, que dona accés al 80% del fons editorial de referència (enciclopèdies, diccionaris i obres temàtiques especialitzades). Enciclopèdia Catalana participa a Edicions 62 i Àgora, la principal distribuïdora de llibres en català. 

 

×