L’escriptora especialitzada en literatura infantil, Anna Fité, ha guanyat el Premi Emili Teixidor 2021 per lectors d’entre 5 i 7 anys amb El concert més animal, una història esbojarrada i tendra sobre l’amistat i l’instint de supervivència.

L’autora d’El concert més animal, s’ha endut el primer premi Emili Teixidor «per la capacitat de recrear una gran evasió de pel·lícula i convertirla en una aventura divertida i esbojarrada amb una gallina com a protagonista, per dibuixar uns personatges secundaris valents i tendres i per escriure celebrant la rialla, la feina en equip i la música com a motors de l’amistat i la solidaritat.»

Així ho ha valorat el jurat d’aquesta primera convocatòria format per la periodista de La Vanguardia, Antònia Justícia; la llibretera de L’Espolsada, Fe Fernández; l’escriptora i editora, Laura Espot, i l’escriptora, Susanna Isern.

El concert més animal ens explica la història de la gallina Fina i dels seus ouets. Quan el masover la vol posar dins el brou del sopar, la seva única opció és córrer sense mirar enrere. I així ho fa la Fina, que s’escapa del corral amb els seus tres ous acabats de pondre sota el braç. Però l’atzar la separa dels seus ouets, que quedaran abandonats al bosc sense la seva mare. Ep, no patiu: una colla d’animalons s’organitzaran per tenir-ne cura i buscaran la manera de solucionar aquest embolic bestial!

Per a Pema Maymó, directora editorial de La Galera, la novel·la escrita per Anna Fité és l’exemple perfecte de «les bones històries que volen els lectors. Amb unes il·lustracions que els diverteixin, amb un humor que els arribi, que els faci viure una aventura. No hi ha cap nen al món a qui no li agradi que li expliquin una bona història!»

Premi Emili Teixidor 2021

La proclamació del guanyador de la primera convocatòria del premi estava prevista per el 2020, però, arran de la crisi del coronavirus, la Galera va decidir endarrerir la deliberació amb la voluntat de fer més visible l’obra guardonada.

Amb el premi Emili Teixidor, La Galera vol posar en valor les novel·les per a primers lectors, que engloben la franja d’edat dels 5-7 anys, i que sovint són les primeres lectures que els infants fan sense dependre d’un adult.

«Un premi per a primers lectors és la nostra manera de fomentar la importància dels bons llibres per als infants que comencen a llegir de manera independent. Amb aquests llibres configuraran la seva biblioteca particular com a lectors autònoms. Seran els seus primers records lectors, la seva memòria de la infantesa. Seran els llibres que, quan els recordin com a adults, els transportaran a un moment propi on van riure, van passar por o van aprendre a imaginar com els agradaria que fos el seu món», assegura Pema Maymó.

Amb l’Emili Teixidor, ja són tres els premis de literatura infantil i juvenil que atorga La Galera: el premi Josep M. Folch i Torres de novel·la per a nois i noies d’entre 8 i 12 anys i el premi Joaquim Ruyra de novel·la juvenil, tots dos lliurats La Nit de Santa Llúcia.

«Escollir el nom d’Emili Teixidor per aquest premi era la nostra manera de retre homenatge a un mestre i escriptor que va treballar incansablement per promoure l’amor a la lectura entre els infants i els joves, no només des d’una aula o amb els seus títols més exitosos, sinó des d’un vessant divulgador i pedagògic. La seva mirada i les seves reflexions al llibre La lectura i la vida són de lectura obligatòria uns quants cops a la vida d’un editor de literatura infantil i juvenil», explica la directora editorial.

L’import del premi és de 2.500 euros. L’obra es publicarà en català i, si s’escau, en castellà. L’editorial també gestionarà els drets de traducció de l’obra en altres llengües i l’inclourà dins del Pla Lector, adreçat a tots els centres educatius de Catalunya.

Emili Teixidor

Mestre, autor de literatura infantil i juvenil, prescriptor de llibre als mitjans de comunicació i novel·lista per a adults, Emili Teixidor va fer una tasca fonamental com a pedagog de la lesctura infantil i juvenil. «La imatge futura del món depèn de la capacitat d’imaginació dels que avui, ara, aprenen a llegir. La lectura no és tan sols un joc intel·lectual, sinó que és l’única manera d’entendre el món, l’única que permet posar-se «les ulleres de la complexitat» en un món que tendeix a la simplicitat i la banalitat»Tal com ell mateix deia en una entrevista: «En un moment determinat em vaig adonar –i vam ser diversos els qui ho vam fer– que no hi havia literatura infantil i juvenil. I per a adults, poca. Cap a final dels anys seixanta no hi havia pràcticament res. Quan l’Andreu Dòria va fundar La Galera ens va cridar a una colla d’escriptors que també érem mestres i pedagogs, entre els quals hi havia sobretot el Josep Vallverdú, el Joaquim Carbó i el Sebastià Sorribes, ens va explicar què volia fer, i com que nosaltres teníem facilitat per comunicar-nos amb la mainada, ens vam posar a escriure per a nanos.»


La Galera, una editorial que mira al futur

Ser una editorial de referència en literatura infantil i juvenil suposa aixecar-se cada dia amb l’entusiasme ben viu, els ulls oberts i les ganes de publicar bons llibres tan intactes com el primer dia. Això és el que aconsegueix l’equip de La Galera, persones que treballen amb tota la il·lusió i dedicació per tal que cada títol convidi a somiar, a reflexionar, a viure aventures, a aprendre… Editar llibres per a infants i joves és una tasca que ens fascina. I és un orgull continuar la feina iniciada per un altre grup d’entusiastes l’any 1963, quan La Galera va entrar a formar part de l’imaginari de moltes generacions de lectors.

Avui La Galera s’acosta als seus seixanta anys d’història publicant més de dos-cents títols cada any i amb la missió d’oferir bons llibres al màxim nombre de lectors petits i joves perquè descobreixin el plaer de la lectura. I com els seus fundadors, La Galera del segle XXI aposta per les noves veus de la literatura infantil i juvenil sense renunciar al seu magnífic fons editorial, que ha estat distintiu des dels seus orígens. La Galera és una editorial fonamental en la literatura infantil i juvenil en català i volem continuar sent decisius els propers anys.

«Hem d’aconseguir que els petits lectors s’enamorin de les bones històries escrites amb totes les eines que tenim a l’abast. I en aquest país hi ha una pedrera increïble d’autors i il·lustradors per ferho, gent que mira cara a cara als infants del segle XXI i els explica grans històries en un llenguatge que els atraparà com ho fan altres llenguatges narratius més interactius. Tot un repte que no deixarem d’entomar amb entusiasme i repensant com fer-ho com ho fan les grans indústries musicals, audiovisuals… No podem perdre pistonada i no tenim la intenció de fer-ho!», explica Pema Maymó.

Cada llibre de La Galera és una alegria compartida amb l’autor, l’il·lustrador i cadascun dels seus lectors. I aquesta alegria és el que dona sentit a una manera d’entendre l’ofici d’editar: posar paraules per explicar la vida.

×