Subirachs-Llull

bodego-Subirachs-LlullW
Escultura Subirachs Llull

2016, Any Llull
Commemoració del 700è aniversari de la mort de Ramon Llull

Un dels grans referents intel·lectuals i espirituals de Subirachs va ser Ramon Llull, sens dubte un dels filòsofs medievals més universals. I precisament, l’any 2016, 700è aniversari de la mort del filòsof, teòleg i escriptor, va ser declarat Any Llull (Palma 1232-1316). Amb aquest motiu, Enciclopèdia Catalana va voler ser present en l’homenatge que el país va retre a un dels catalans més universals de la història. És per això que, per primera vegada, vam oferir una reproducció en bronze d’una obra de Josep Maria Subirachs del 1981, dedicada a Ramon Llull i la seva Escala de l’enteniment.

Edició de 999 exemplars numerats i certificats.
El projecte editorial inclou:

 • Un llibre d’estudi sobre l’escultor: Subirachs
  Subirachs, trajectòria i llenguatge, per Judit Subirachs-Burgaya
  Subirachs, obra pública, per Francesc Fontbona
  Subirachs, artista polifacètic, per Daniel Giralt-Miracle
  Format: 25cm x 35 cm; 180 pàgines; 110 il·lustracions.
 • L’escultura Llull
  Realitzada en resina i banyada en bronze.
  Mida: 16,4 cm d’alçada x 35,5 cm d’amplada x 9,1 cm de profunditat.
  El model original de l’escultura es conserva a l’Espai Subirachs.
 • Caixa de fusta gravada amb la signatura de l’escultor i el títol de l’obra.
  Mides: 48 cm x 31 cm x 21 cm

El vincle de Subirachs amb Llull

Josep Maria Subirachs (Barcelona, 1927-2014) va ser un dels escultors contemporanis de més prestigi internacional de la segona meitat del segle XX. Va rebre múltiples guardons i reconeixements, i la presència de la seva obra en nombrosos museus i espais públics de ciutats de tot el món, i principalment, com és lògic, de Barcelona. Va participar en una gran quantitat d’exposicions tant col·lectives com individuals, a museus i galeries públiques i privades.

L’anomenada Escala de l’enteniment (Déu, Àngel, Cel, Home, Bèstia, Planta, Flama, Pedra) va ser un dels temes lul·lians que més van interessar l’escultor. Està composta de vuit graons, cadascun dels quals simbolitza una de les creacions: pedra, flama, planta, bèstia, home, cel, àngels, Déu. Les tres primeres pertanyen al món material, mentre que les tres darreres formen part del món intel·lectual. L’home participa de tots dos mons, dualitat que el fa viciós i virtuós a la vegada. La tria que en faci el rebaixarà als graons inferiors o l’acostarà als superiors.

×