Llibre de les meravelles

(OBRA ESGOTADA)

bodego1

Presentació

Si a la paraula meravella  li apliquem  sinònims com dubte, sorpresa, descoberta i coneixement tindrem el veritable sentit del títol i del llibre. En terminologia d’avui diríem que el Libre de meravelles és un llibre iniciàtic on, a través del viatge, el seu protagonista, el Fèlix, descobreix el món i la vida terrenal, coneixement que després serà transmès per altres persones com a confirmació i defensa dels valors i la fe cristiana a l’edat mitjana.

Àlex Broch, historiador i crític literari

El llibre de Llull i les pintures murals catalanes dels segles XI-XIII ens parlen d’una mateixa cosa i d’un mateix temps: l’edat mitjana, època fundacional de la societat d’avui. L’estoig alfabètic de Jaume Plensa ens recorda que és des d’aquest avui que llegim, mirem i interpretem el nostre passat.

Ramon Llull (Palma 1232/33-1315/1316)
Filòsof, místic, novel·lista, poeta i missioner, Llull és el fundador de la prosa filosòfica i literària catalana, i també el primer a tractar temes filosòfics en llengua no llatina a l’edat mitjana. Home d’una extensa producció –265 obres–, va escriure tant en català com en llatí i en àrab. La riquesa expressiva, la naturalitat descriptiva i l’exactitud sintàctica en l’ús del català li atorguen aquesta condició fundacional de la llengua catalana escrita.

Jaume Plensa (Barcelona, 1955)
Jaume Plensa va presentar la primera exposició individual l’any 1980 i des d’aleshores ha aconseguit un gran reconeixement internacional. Entre els nombrosos premis i guardons que ha rebut cal destacar el títol de Cavaller de les Arts i de les Lletres del Ministeri de Cultura francès, el Premi Nacional d’arts plàstiques de la Generalitat de Catalunya i un doctorat honoris causa de l’Art Institute de Chicago.

Plensa ha exposat als principals museus i galeries d’arreu del món, incloent-hi, entre d’altres, la Fundació Miró de Barcelona, la Galeria Nacional del Jeu de Paume de París, el Museu Reina Sofia de Madrid, i també a Nova York, Chicago i Tòquio.

L’escultura en espais públics és un aspecte igualment important de la seva producció, amb nombroses instal·lacions a Europa, Amèrica del Nord i Àsia. Una de les seves obres més notables és Crown Fountain (2004), al Millennium Park de Chicago, probablement un dels projectes d’art públic de més èxit de la darrera dècada. També ho és Breathing (2005), per a l’edifici de la BBC a Londres, i Dream (2009), a St. Helens, Liverpool, entre moltes altres.

Sumari

Un conjunt únic on el món literari de Llull és acompanyat per les millors pintures murals catalanes dels segles XI-XIII i embolcallat per l’escultura de Jaume Plensa. Tres arts en una mateixa obra.

Una selecció antològica del Libre de meravelles ens endinsa en un univers medieval i misteriós i ens parla de diferents temes: Déu, els àngels, el cel, els elements, les plantes, els metalls, les bèsties, l’home, el paradís i l’infern; i que ens ofereix una visió diferent i acurada de l’art romànic, amb l’ajuda de les fotografies dels murals, que li donen una nova perspectiva, amb detalls que són difícils d’apreciar al natural.

El pròleg i la selecció dels textos són a càrrec del prestigiós escriptor i acadèmic Pere Gimferrer.

Es tracta d’un llibre escultura exclusiu i limitat, en dues edicions:

  •  Una edició de 75 exemplars numerats, amb l’estoig d’acer també numerat, signats a mà per l’artista Jaume Plensa.
  • Una edició de 1.000 exemplars numerats, amb l’estoig d’acer també numerat, i amb la signatura de l’artista gravada amb làser.

Fitxa tècnica

  • Llibre
  • 34,5 cm x 49 cm
  • Paper Insize Modigliani Candido New de 200 g del Gruppo Cordenons, a quatre tintes
  • Paper de 170 g fet a mà a Ca l’Oliver, Molí Paperer, a una tinta.
  • Coberta folrada amb tela Setalux blanca de Manifattura del Seveso, impresa a quatre tintes i estampada al llom.
  • Estoig. L’original de l’estoig d’acer és obra de Jaume Plensa, realitzat expressament per a aquesta edició.

×