Sol·licita informació sobre Subirachs-Llull

Judit Subirachs-Burgaya, crítica d’art i coautora de l’obra Subirachs-Llull, publicada per Enciclopèdia Catalana, explica en aquest vídeo l’interès de Josep Maria Subirachs per la figura de Ramon Llull. Tot seguit podeu llegir les seves explicacions.

“Una de les figures reiteradament evocades per Subirachs és la del filòsof medieval Ramon Llull. Estava fascinat per la figura d’aquest humanista, i la primera obra que va fer dedicada a Llull la va fer l’any 1969. Però va ser l’any 1976, quan se li va encarregar el monument que hi ha a Montserrat, que va aflorar aquesta admiració de Subirachs per la figura del filòsof.

El monument a Ramon Llull és un monument molt anticonvencional, no és la figura del personatge damunt d’un pedestal. Subirachs va voler representar-lo a partir d’un element molt simbòlic, com tota l’obra de Subirachs, que és l’escala de la creació, l’escala de l’enteniment, que està composta per vuit graons que simbolitzen els diferents éssers de la creació, des del més material fins al més espiritual.

L’escala de l’enteniment va anar apareixent en diferents obres de Subirachs, com la que va fer l’any 1981, on apareix un element molt típic de la seva obra que és el rostre en negatiu, com una empremta, i l’escala de l’enteniment o de la creació on apareixen els vuit graons, des del més material fins al més espiritual; des de la pedra, flama, bèstia, arbre, cel, àngel, Déu.”

×