Sol·licita informació sobre Autobiografia de Catalunya

Un dels documents que presenta Autobiografia de Catalunya, obra publicada per Enciclopèdia Catalana i dirigida per l’historiador Daniel Venteo, són uns retrats inèdits de l’enginyer Ildefons Cerdà.

“El nom d’Ildefons Cerdà, l’enginyer que va donar forma a la nova Barcelona a mitjan segle XIX, és ben conegut per tothom. La seva imatge ho és menys. Però Autobiografia de Catalunya mostra i recupera la sessió de retrats que l’enginyer barceloní Cerdà es va fer a París amb el fotògraf més prestigiós de l’època.

Ho fa a través d’un document absolutament excepcional que té un gran valor afegit: no es tracta només d’un retrat, sinó de l’albúmina completa en què el fotògraf mostra les vuit fotografies que va disparar aquell dia. És un document excepcional, perquè normalment disposem d’aquestes fotografies per separat, muntades en el típic cartonet del segle XIX en què es presentaven les targetes de visita. El valor afegit d’aquest document és que ens mostra una albúmina encara sense retallar pel fotògraf; per tant, una prova d’aquella sessió de fotografies en què Cerdà es va regalar uns retrats absolutament fantàstics que podem veure aquí amb tota la seva dimensió.

Autobiografia de Catalunya el que fa és presentar joies de la història de Catalunya, algunes de conegudes, d’altres d’absolutament inèdites, i fa parlar el gran document amb el petit document, la gran història amb la petita, de manera molt atractiva visualment i molt dinàmica. El llibre es llegeix i es veu, perquè és un llibre també per gaudir-lo visualment de manera molt natural.”

×