Sol·licita informació sobre Pintura catalana. El Modernisme
Francesc Fontbona, historiador de l’art i director de Pintura catalana. El Modernisme, d’Enciclopèdia Catalana, parla en aquest vídeo de l’obra de Ramon Casas, i, en concret, del quadre Interior del Moulin de la Galette. Si ho preferiu, en podeu llegir la transcripció.

“Segurament el pintor més popular del Modernisme català és Ramon Casas. Va marcar una època, sobretot amb les seves representacions de figures femenines, però també amb moltes altres coses. Ja de petit va anar a París a aprendre un tipus d’art molt acadèmic, i allà es va adonar que hi havia tot un altre món: el de l’impressionisme.

Ell anava cap a una pintura més conservadora i es va convertir molt aviat, a mitjan anys vuitanta, en un pintor influït per l’impressionisme. Més tard va tornar a París diverses vegades, però la vegada que ho va fer amb més força va ser quan hi va anar amb Santiago Rusiñol; tots dos van conviure al Moulin de la Galette, en una època en què no era un lloc mític com després ha estat per als que s’han acostat al món del modernisme.

Quan Casas va portar totes aquestes pintures a les exposicions de Barcelona, això va suposar un impacte extraordinari, perquè eren molt diferents del que s’estava fent aquí. Van començar a aplicar-li l’adjectiu de modernista, que, segons com, no era un elogi, sinó fins i tot una certa censura. Casas va passar a representar el Modernisme.

Contràriament a Rusiñol, que era un intel·lectual, Casas va ser un pintor pur. I això es veu molt clar en l’obra Interior del Moulin de la Galette, que és al Cau Ferrat de Sitges. És una obra feta des d’un pla alt, i en la qual es veu un interior del Moulin de la Galette que respira l’impressionisme de Degas, però també la veritat del naturalisme. Va ser una de les obres antològiques de la seva producció.”

Mira els altres vídeos sobre pintura modernista:

1- Col·lecció de pintura modernista al Museu de Montserrat

2 – L’obra de Ramon Casas ‘Interior del Moulin de la Galette’

3 – La pintura d’Alexandre de Riquer

4 – La pintura de Santiago Rusiñol

5 – La pintura d’Adrià Gual

6 – La pintura d’Arístides Maillol

7 – La pintura d’Isidre Nonell

8 – La pintura d’Hermen Anglada Camarasa

9 – La pintura de Joaquim Mir

10 – La influència del Modernisme català en la pintura de Pablo Picasso

11 – ‘Pintura catalana. El Modernisme’, una obra d’Enciclopèdia Catalana

12 – Uns quants consells per gaudir de la pintura modernista

×