Sol·licita informació sobre Pintura catalana. El Modernisme
Francesc Fontbona, historiador de l’art i director de l’obra Pintura catalana. El Modernisme, d’Enciclopèdia Catalana, parla en aquest vídeo sobre Adrià Gual, un dels artistes més polifacètics de la generació jove del Modernisme català. Podeu veure el vídeo o llegir la transcripció de l’àudio, que trobareu a continuació.

“Adrià Gual és un dels personatges de la generació jove del modernisme que es van sumar a les inquietuds dels primers modernistes. S’hi va sumar amb un entusiasme extraordinari, i va ser un artista polifacètic: a part de ser un pintor notable, va ser un grafista important, un dels millors cartellistes, i els cartells que es poden veure al Museu de Montserrat en són la prova. Però és que a la vegada va ser, gairebé, el gran fundador del teatre català modern: un autor i director teatral important, un escenògraf…

Gual, en un moment en què el cinema estava tot just començant, fins i tot va ser director de cinema. Les seves primeres obres a la casa Barcinografo, que ell va fundar, són de les més antigues que es conserven del cinema català. Com a pintor, grafista i autor d’arts plàstiques, Gual va ser dels que es van apuntar a la línia simbolista. Va ser un simbolista molt ensomniat, que jugava molt amb l’arabesc i amb la línia corba, el que els francesos en diuen cop de fuet.

La seva obra La rosada, que és al MNAC, és una peça extraordinària que respon a totes les tipologies i característiques que hem dit. Gual, que a part de pintor era poeta, fa un exercici d’incorporar la literatura a la mateixa obra. A La rosada, a part que la part central és la pintura a l’oli amb personatges fers, tot el marc del quadre està realitzat pel mateix Adrià Gual, i hi ha gravat un fragment literari molt d’acord amb aquesta atmosfera d’insomni que domina la seva obra.”

×