Sol·licita informació sobre Pintura catalana. El Modernisme
Francesc Fontbona, historiador de l’art i director de Pintura catalana. El Modernisme, d’Enciclopèdia Catalana, introdueix en aquest vídeo l’obra més representativa del simbolisme d’Alexandre de Riquer, que es troba al Museu de Montserrat. Podeu veure el vídeo o llegir-ne, a continuació, la transcripció.

“Alexandre de Riquer és el gran representant de la tendència simbolista dins del Modernisme català. Al contrari que els altres pintors més coneguts del Modernisme, que es van formar a París i van ser influenciats pels corrents de la capital francesa, Alexandre de Riquer va rebre el seu impacte estètic principal a Anglaterra, on en aquella època dominava la influència de l’art prerafaelista.

El prerafaelisme estava molt vinculat a tot aquest món de representacions ideals i no de representacions reals i naturals, que era el camí que havien seguit els altres pintors. Riquer va aplicar tota aquesta estètica seva a moltes coses. No solament va ser pintor: va ser cartellista, va ser dissenyador, va ser grafista, va ser poeta… Era un artista total i molt complet.

Una de les seves obres més característiques d’aquest tipus és al Museu de Montserrat, i és la Mare de Déu esperant el Nadal,  una obra de grans dimensions i en la qual apareix tot aquest món ideal del simbolisme.

Riquer era un artista confessional, del Cercle Artístic de Sant Lluc i catòlic; tot aquest simbolisme que altres artistes agnòstics vessaven cap a la banda de les fades, les nimfes i els boscos encantats, ell ho concentrava en un altre món sobrenatural, que era el món de la religió.”

×