Rosa Alcoy, catedràtica d’Història de l’art de la Universitat de Barcelona i autora de Pintura catalana. El gòtic, publicat per Enciclopèdia Catalana, parla en aquest vídeo dels grans còdexs i llibres il·lustrats gòtics, a partir de l’exemple dels Usatges de la Paeria.

“En època de Jaume II els llibres d’usatges agafen una gran força. A banda de la importància dels textos, les normatives i lleis vigents dictades a les Corts Catalanes, aquests llibres tenen un període en què hi ha el desig del monarca que els textos vagin acompanyats d’unes il·lustracions. Això els dona un aire més de luxe, amb un tipus de manuscrit que realment serà bastant espectacular i original on tota aquesta cultura civil, tal com passa amb els murals, també s’aboca al camp del llibre il·lustrat i els grans còdexs.

En el cas concret dels Usatges de la Paeria, o de Lleida, estan recollits en un llibre que sabem que va encarregar la família dels Montcada. Pensem sobretot en la personalitat d’Ot de Montcada, el germà de la reina Elisenda, que hauria encarregat en un primer moment la il·lustració del manuscrit a un taller que podem classificar dins del que s’entén com a gòtic lineal, un taller que té tocs italianitzants però no d’un italianisme giottesc, sinó d’un italianisme previ, potser vinculat al món de Bolonya, però sense ser-ho estrictament. És una obra molt singular, amb uns aspectes evidentment lineals.

A la vegada, però, el mateix llibre reserva una sorpresa, perquè no va ser acabat per aquest primer taller, sinó que hi ha un segon taller, ja perfectament italianitzant, amb un artista que ja es vincula a l’avantguarda giottesca, amb Giotto com a referent i marc general, un pintor que té una relació bastant clara amb les escoles de Pisa i Siena i que ja fa bastants anys que vaig batejar com a Mestre de l’Escrivà dels Usatges de Lleida. És un llibre, per tant, que aplega dues cultures figuratives diferents d’alt nivell al servei dels nobles, que a més a més estaven clarament en contacte amb el rei Jaume II, amb qui es va casar Elisenda de Montcada.”

Sol·licita informació sobre Pintura catalana. El gòtic

×