Pau Vidal, filòleg, divulgador lingüístic i coautor del llibre Tresors de Catalunya. La llengua, explica en aquest vídeo la transcendència que va tenir la incorporació del català als mitjans de comunicació.

“La història de la televisió, la ràdio i els mitjans de comunicació en general és una de les comparacions més exactes del que seria la història del país en l’era moderna. L’enorme transcendència que han anat adquirint els mitjans audiovisuals ha corregut paral·lela a aquesta mena d’alliberament mental que va acompanyar el final de la Transició i la prohibició en general.

Si penseu en què representava Televisió Espanyola a Catalunya, allò que en dèiem Miramar -perquè era a l’hotel Miramar de Montjuïc- per a tots els barcelonins, és una imatge inequívoca. I Ràdio 4 era quasi com una mena de treure la maneta pels barrots de la finestra per tocar el Sol, sembla una mica així…

Treballaven en unes condicions molt adverses amb un horari molt restringit i amb una repressió moral i mental quasi pitjor que la imposada. Si recordeu aquella manera de parlar una mica encarcarada de Ràdio 4, que semblava que fessin un curs de català, la famosa Montserrat Minobis que va començar allà… Semblava que tot fos més solemne que una missa.

En canvi, a partir de la possibilitat de fundar un canal televisiu normal i modern com cal, reforçat després -i aquest és un element importantíssim- per IB3 de les Illes i Canal 9 del País Valencià, això va ser una explosió brutal. Segurament sense TV3 és molt probable que avui el català no existís -ja m’enteneu, és una mica quasi de pel·lícula de ciència-ficció, però ja enteneu el que vull dir-. TV3 és la saba a través de la qual ha pogut passar tot el que ha vingut després en l’expansió oral de l’idioma i, per tant, seria quasi l’equivalent del que al seu moment van ser el diccionari d’en Fabra o la Mancomunitat. És un fet de primer ordre i, per tant, és fonamental que les relacions amb els altres dos canals –IB3 i Canal Nou– continuïn.”

Sol·licita informació sobre Tresors de Catalunya. La llengua

×