Saps què va ser el Panteó dels catalans il·lustres i en quin estat es troba? L’historiador Daniel Venteo ha triat sis símbols dels que apareixen a l’obra Símbols del catalanisme, d’Enciclopèdia” i n’explica la seva història i vigència. En aquest vídeo, el tercer dels sis, podeu descobrir què va ser el Panteó dels catalans il·lustres”.

“El panteó de catalans il·lustres és un projecte tres vegades frustrat. Avui pràcticament ningú no sabria dir on és o on havia de ser aquest panteó de catalans il·lustres. Però l’alcalde de Barcelona, Francesc de Paula Rius i Taulet, l’any 1888, tenia claríssim on s’havia de situar: al parc de la Ciutadella, a l’antiga capella militar. S’hi va projectar un panteó en què les principals personalitats de la història política, social i cultural de Catalunya hi fossin enterrades, com l’historiador Antoni de Capmany. Però el projecte va fracassar.

Dècades més tard, en l’època republicana, Lluís Companys recupera la idea de crear un nou panteó de catalans il·lustres; també fracassa. La capella castrense del parc de la Ciutadella continua sent avui això, una capella militar. Del panteó de catalans il·lustres no se n’ha tornat a parlar mai més.”

Sol·licita informació sobre Símbols del catalanisme

×