Els historiadors Manel Risques, professor d’Història contemporània de la Universitat de Barcelona, i Andreu Mayayo, catedràtic d’Història contemporània de la Universitat de Barcelona, conversen sobre el pacte del Tinell a partir d’algunes imatges de l’obra Catalunya 1980-2015. Història en fotografies, publicada per Enciclopèdia Catalana.

Andreu Mayayo: Després de 23 anys de governs Pujol, va arribar el canvi anhelat per alguns i temut per d’altres: les esquerres van governar la Generalitat amb un pacte que es va anomenar pacte del Tinell, en el qual tres forces polítiques —i, per tant, per primera vegada, una coalició de partits que s’han confrontat electoralment— van arribar a un acord per formar govern: ERC, el PSC i ICV. Els seus objectius principals eren renovar l’autogovern i millorar les polítiques públiques.

Manel Risques: Això va generar un debat intens i va generar una oposició que trobem reflectida en aquesta imatge en què Artur Mas fa un balanç contundent: “Un any de tripartit, un any perdut”.

AM: El tripartit va tenir mala premsa: se’l va conèixer com un govern Dragon Khan. La cultura de coalició no estava prou ben travada en la cultura política catalana. Però va ser una primera experiència que va durar fins a l’any 2010, entre el govern Maragall i el govern Montilla. Després Artur Mas va ser elegit nou president de la Generalitat de Catalunya.

Sol·licita informació sobre Catalunya 1980-2015. Història en fotografies

×