Els historiadors Manel Risques, professor d’Història contemporània de la Universitat de Barcelona, i Andreu Mayayo, catedràtic d’Història contemporània de la Universitat de Barcelona, conversen sobre la implantació de l’euro a partir d’imatges de l’obra Catalunya 1980-2015. Història en fotografies, publicada per Enciclopèdia Catalana.

Andreu Mayayo: L’any 1986 Espanya va entrar a l’aleshores Comunitat Econòmica Europea. Per a Espanya, Europa representava la democràcia, la llibertat. Ens encantava Europa i ser europeus, i això ens va beneficiar molt. Però també ha tingut inconvenients. L’euro, d’alguna manera, representa la confirmació de ser a Europa.

Manel Risques: Aquesta imatge ens situa davant d’un dels impactes més forts que hem tingut: l’arribada de l’euro i el canvi sobtat de preus.

AM: Es va arrodonir el cafè de les cent pessetes a les cent seixanta-sis, que era un euro. I això va provocar un aprofitament, per a determinada gent. La gent de seguida va deixar les pessetes i se’n va anar als euros. Pasqual Maragall deia: “És la regla del sis: sempre has de multiplicar per sis!”

Sol·licita informació sobre Catalunya 1980-2015. Història en fotografies

×