El crític literari Àlex Broch explica en aquest vídeo la cinquena etapa de creació poètica de Miquel Martí i Pol. A continuació en podeu llegir la transcripció.

“El temps passa i, com hem dit, Martí i Pol fa una poesia autobiogràfica. Viu la malaltia, però l’ha superada intel·lectualment. Els anys passen i arriba un moment en què fa una mirada enrere, un balanç de vida.

El llibre Un hivern plàcid, que és el títol de la cinquena part d’aquesta antologia que presentem, té aquest sentit de fer un balanç de vida. En aquesta cinquena etapa hi ha un desdoblament entre l’home gran que és i el jove que va ser. Poèticament és molt interessant i no és gaire freqüent. Quan parlem de poesia hem de parlar de la veu poètica; a vegades és un nosaltres, a vegades és un jo, és un jo que es dirigeix als altres o és un jo que mira a si mateix.

Per tant, l’home gran parla amb un tu i reflecteix la joventut que va ser, i després reflexiona sobre el present que és. I és un assumir la mort amb placidesa, és saber el destí que tots tenim, que a tots ens espera. Hi ha diversos poemes en els quals hi ha la voluntat de continuïtat i permanència. Per exemple: «Em quedo, diuen que me’n vaig, però em quedo, soc». Hi ha un present, però també hi ha moments en els quals hi ha l’assumpció claríssima que la mort ha de venir i se centra en l’equilibri d’un balanç de vida satisfactori, o almenys amb una plenitud que explica el procés poètic que ell ha viscut i que ens ha explicat.

A través del llibre descobrim i coneixem una biografia, un personatge, un poeta amb una tipologia molt especial perquè és a Roda de Ter. I la seva condició de classe i la seva condició de rodenc, d’haver nascut a Roda, marquen aquesta poesia en molts sentits i de moltes maneres.

Aquesta etapa final és un balanç de vida de la persona que assumeix el final, que en un moment o altre ha d’arribar; i que va arribar a l’Hospital de Vic com a conseqüència de la seva malaltia, que en un moment determinat va portar al desenllaç previst.”

Sol·licita informació sobre Salveu-me la mirada. Una antologia poètica de Miquel Martí i Pol

×