Rosa Alcoy, catedràtica d’Història de l’art de la Universitat de Barcelona i autora de Pintura catalana. El gòtic, publicat per Enciclopèdia Catalana, parla en aquest vídeo de les produccions de pintura gòtica que es relacionen amb l’anomenat Mestre Català de Baltimore, un autor de qualitat indubtable i la identitat del qual encara avui és un misteri.
“Vinculat als Bassa però amb entitat pròpia, hi ha una personalitat que Jan van Eyck va definir, que és la del Mestre Català de Baltimore. La va definir amb aquest nom perquè a Baltimore es conserva un tríptic de la Mare de Déu i dels goigs i el dolor, és a dir, vinculat a la mort de Crist, que defineix aquest pintor. És un artista d’una cultura figurativa italianitzant, diferent de la cultura figurativa de Ferrer Bassa i diferent també, a parer meu, d’Arnau Bassa -representat pel tríptic de sant Marc, que actualment es troba a Manresa però que procedia de la catedral de Barcelona-.
És un mestre d’una qualitat indubtable, i és un misteri de qui es tracta realment. A banda d’aquest tríptic i d’algunes miniatures que també li podríem apropar, com algunes que pertanyen al Llibre d’hores de la reina Maria de Navarra, al MNAC tenim una taula de grans dimensions que formava part d’un retaule més complex, del qual es conserva una peça al Fogg Art Museum de Cambridge, a Massachusetts (EUA), i que conformaria una obra de dimensions molt considerables.
Es tracta d’un treball extraordinari, que durant molt de temps es va dir que procedia de Cardona -el món dels antiquaris havia donat aquesta referència-. L’obra, que no negaré que podria haver estat a Cardona en un moment donat, per qüestions iconogràfiques i per la representació d’alguns sants vinculats a l’orde cistercenc, pot estar vinculada a un monestir cistercenc, a parer meu.
Si parlem d’aquests monestirs, a Catalunya tenim dues grans seus, que són la de Santes Creus -que ja té un altre retaule, i per tant quedaria una mica descartada-, i la de Poblet, a la qual, amb la gran operació dels panteons de Pere el Cerimoniós que defineixen aquest moment, també li hauria estat necessari un gran retaule.
Així doncs, penso que aquests fragments podrien ser justament els que ens manquen d’aquest conjunt, que podria ser una obra molt important encarregada pel mateix rei. I el context seria el del taller dels Bassa.”