El professor d’Història contemporània de la Universitat de Barcelona, Manel Risques, i el catedràtic d’Història contemporània de la Universitat de Barcelona, Andreu Mayayo, conversen sobre l’esclat del feminisme a Catalunya a partir de les imatges de l’obra Catalunya 1980-2015. Història en fotografies publicada per Enciclopèdia Catalana.

Andreu Mayayo: La construcció d’una societat democràtica i plural ha significat la visibilització de les dones i de les peticions de les dones. L’esclat del feminisme ha estat una de les grans novetats, amb una potència que, en el segle xxi,  encara creix amb més força.

Manel Risques: És una novetat que s’ha instal·lat en tot l’àmbit familiar, com expressa aquesta imatge en què es pot llegir la impugnació que fa l’actriu Mont Plans: “Manolo, la cena te la haces tú solo”. La frase fa referència a l’impacte que el feminisme està tenint en el canvi d’hàbits, també des del punt de vista familiar.

AM: Un bon exemple d’això és com ha evolucionat l’accés a la universitat. En aquests moments, a la universitat catalana dos de cada tres alumnes són dones. També en carreres com Medicina, on, en aquests moments, les dones representen el 75% dels estudiants; o a Dret, on el 70% dels alumnes són dones; o a Arquitectura i a les enginyeries, on les dones han entrat amb molta força.

Sol·licita informació sobre Catalunya 1980-2015. Història en fotografies

×