Els historiadors Manel Risques, professor d’Història contemporània de la Universitat de Barcelona, i Andreu Mayayo, catedràtic d’Història contemporània de la Universitat de Barcelona, comenten imatges referides a l’11 de setembre del 2001, el “dia zero” del segle XXI, de l’obra Catalunya 1980-2015. Història en fotografies, publicada per Enciclopèdia Catalana.

Manel Risques: Vam començar el segle XXI amb un impacte terrible, el de les Torres Bessones. L’impacte de la guerra…

Andreu Mayayo: L’11 de setembre del 2001 va canviar la història; a Catalunya, això ens va afectar de moltes maneres. El govern espanyol va decidir fer costat a la intervenció militar a l’Afganistan, primer, i a l’Iraq, després. I contra això hi va haver una resposta contundent de la societat catalana, com no s’havia vist mai: protestes interclassistes, intergeneracionals, de tots colors.

MR: I amb aquesta idea de guerra a la guerra, una imatge i un lema molt contundent per explicar l’oposició que va generar en la majoria de la societat catalana aquesta intervenció. Van ser uns moments en què tota la qüestió del terrorisme va passar a primer terme i va afectar molt directament Catalunya, com desgraciadament hem seguit veient els últims anys.

Sol·licita informació sobre Catalunya 1980-2015. Història en fotografies

×