L’historiador Manel Risques, director de Catalunya, 1900-1980. Història en fotografies, parla en aquest vídeo del valor documental de les fotografies que s’hi presenten, en relació amb les mobilitzacions socials del segle XX, com ara el feminisme i el sufragisme.

“Aquí tenim un altre aspecte definitori d’aquest primer terç del segle XX, que són les tensions socials, les protestes socials, l’emergència de nous moviments socials com va ser el feminisme i tot l’impuls del sufragisme. Aquestes imatges tenen un valor documental extraordinari, perquè ens il·lustren el cost que té històricament aconseguir qualsevol reivindicació, qualsevol demanda, ja sigui en termes de millora de les condicions materials de vida o de les condicions polítiques i socials de convivència, com podien ser el feminisme i el sufragisme.

Són imatges com la que tenim aquí del Tomàs de les protestes socials. La fotografia no és excessivament precisa, li falta una certa definició, però en canvi té un valor com a document extraordinari, perquè fotografiar això en aquells moments era difícil: no hi havia capacitat per poder fer una instantània precisa d’una massa de gent en moviment; en canvi, aquí la podem veure.”

Sol·licita informació sobre Catalunya, 1900-1980. Història en fotografies

×