Pau Vidal, filòleg i divulgador lingüístic i coautor del llibre Tresors de Catalunya. La llengua, publicat per Enciclopèdia Catalana, parla en aquest vídeo de la presència del català als mitjans digitals com una història d’èxit.

“La història de l’explosió de la llengua als mitjans digitals i a les xarxes en general és el que es pot qualificar –si això fos una promoció, un cartell de cinema– d’una història d’èxit. Perquè, realment, és curiós com la inventiva, la creativitat de l’usuari de llengua catalana, ha anat a buscar aquelles escletxes que la situació legal havia deixat i per tant ha aconseguit un fet tan inexplicable com que el català sigui la llengua número disset per ordre de continguts a la Viquipèdia. Però abans que això, per exemple, tenim el naixement dels diaris digitals, que al principi eren portals d’informació. Vilaweb va ser el primer ja fa més de vint anys, i de ser un pioner va passar a obrir la porta a tota la digitalització posterior, fins al punt que avui hi ha un mercat tan ric i tan brillant que ja es compara amb l’èxit que ha tingut la ràdio.

En aquest sentit vindria la continuació lògica, afortunadament positiva, del gran esclat que va representar TV3. Això és una demostració que la digitalització, que la vida més enllà de la regulació administrativa, és beneficiosa per a les llengües que no tenen un estatus polític comparable a les que ja ho tenen tot protegit. I, per tant, s’hauria d’agrair la clarividència dels pioners que van veure que efectivament el futur aniria per aquí.”

Sol·licita informació sobre Tresors de Catalunya. La llengua

×