L’arquitecte i urbanista Joan Busquets parla en aquest vídeo de la Casa Ugalde, de J.A. Coderch i Manuel Valls, un dels 10 exemples que ha triat de l’obra Joies de l’arquitectura catalana contemporània, publicada per Enciclopèdia Catalana. Busquets és catedràtic de l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Barcelona i de la Graduate School of Design de Harvard.

“La Casa Ugalde és un exemple molt brillant del treball de José Antonio Coderch amb Manuel Valls. En Coderch és una figura fonamental en l’arquitectura catalana contemporània, perquè és la persona que és capaç de superar el tancament amb el qual la societat espanyola estava en la postguerra i apuntar cap a altres formes. La Casa Ugalde és un treball que ell fa per a un amic seu, l’enginyer Eustaquio Ugalde; l’arquitecte és capaç d’introduir-hi uns sistemes de composició, unes parets amb una plàstica i una forma, una definició de les finestres i una participació del paisatge que pràcticament no tenien precedents en aquell moment. Hi havia, evidentment, exemples de cases i de vil·les fonamentals a Catalunya, precioses, però aquesta plasticitat de l’espai, aquesta relació entre dins i fora, entre l’espai obert i l’espai lligat amb la casa en són un exemple fonamental.

En Coderch és una figura que sempre estarà treballant amb obres molt petites, una figura molt aïllada però que a la vegada es converteix en un referent per a totes les generacions que venen al darrere. En Federico Correa o en Vilà treballen al seu estudi i després faran altres coses pel seu compte.

En Coderch fa obres grans a Catalunya quan ja és una persona amb molta edat; edificis com el Trade, el seu treball per La Caixa, la mateixa Escola d’Arquitectura, les Cotxeres, etc., són obres fonamentals, però és curiós que les fa quan ja té una edat molt avançada. Abans ha estat treballant sempre en obres d’escala molt petita.”

Sol·licita informació sobre Joies de l’arquitectura catalana contemporània

×