Com va ser l’expansió catalanoaragonesa a l’Alguer? Josep M. Salrach, catedràtic d’Història medieval de la UPF i director de Naixement de la nació catalana, obra publicada per Enciclopèdia Catalana, ho explica en aquest vídeo.

“L’Alguer és molt important perquè és una ciutat en la qual Pere el Cerimoniós va topar amb una resistència molt dura dels sards al domini catalanoaragonès. L’expansió, òbviament, no és un camí de roses, tothom ho sap: el naixement d’una nació i d’un poble és sempre un part difícil, en el qual hi ha violència, també, i això els catalans ho hem d’acceptar: també hi ha violència en la lluita contra els musulmans que viuen a les Illes i viuen al País Valencià, això ha passat a totes les nacions del món.

També va passar a Sardenya: el domini català va ser acceptat per una part dels sards i rebutjat per una altra. I en aquest conflicte l’Alguer va ser una ciutat que es va resistir. Pere el Cerimoniós va derrotar els habitants de l’Alguer, els va expulsar, els va esclavitzar, el que vulguem, perquè hi va haver de tot. Va omplir aquella ciutat infidel -diria ell- de catalans. El curiós del cas és que aquests catalans segueixen parlant català al cap de cents d’anys. Però això passava al segle XIV i som al XXI, i encara avui dia a l’Alguer hi trobes gent que parla alguerès, que és la llengua d’aquells que en direm catalanosards, la llengua catalana de l’Alguer.”

Sol·licita informació sobre Naixement de la nació catalana

×