Apunts d'art

«Venus d’Urbino» de Ticià, descobreix-la aquí!

Saps completar aquestes 14 frases sense fer cap barbarisme?

La famosa Venus d’Urbino és una obra emblemàtica de l’artista venecià Ticià, plena de connotacions ocultes i interessants. Llegeix atentament aquest article i coneixeràs més detalls sobre la Venus d’Urbino de Ticià, així com també la vida i l’obra de l’artista.

La vida de Ticià i les seves obres més importants

Ticià Vecellio di Gregorio va ser un pintor nascut a Itàlia entre 1485 i 1490 (se’n desconeix la data exacta). Va iniciar la seva formació en el món artístic a Venècia, de la mà de Sebastiano Zuccato, com a pintor de mosaics.

ENC - CAT - Text - Pintores

Com a artista jove, el seu primer treball notable van ser els frescos paduans de la Scuola del Sant, també anomenada Scoletta, de l’any 1511. És important esmentar que el 1516 va ser designat com a pintor oficial de la República de Venècia. A més a més, el 1533, Carles V li va concedir la denominació de comte palatí, privilegi que mai abans havia estat adjudicat a un pintor.

En general, les seves obres destaquen pel tractament de gèneres religiosos, mitològics i de retrats. Al llarg del seu recorregut artístic va anar transformant de manera notable l’estil fins arribar a una pinzellada lleugera.

venus de urbino tiziano
L’Assumpció de la Mare de Déu, Ticià, 1518. Imatge: Wikimedia Commons

Algunes de les obres més importats de Ticià són:

  • Amor sacre i amor profà, 1515
  • Assumpció de la Mare de Déu, 1518
  • Bacus i Ariadna, circa 1520
  • Venus d’Urbino, 1538
  • La Glòria, 1551-1554
  • L’enterrament de Crist, 1559

Obra: Venus d’Urbino de Ticià

Aquesta enigmàtica pintura a l’oli sobre tela, va ser un regal del Duc d’Urbino, Guidobaldo II della Rovere, a Giulia Varano, la seva jove esposa. En aquest sentit, l’obra expressa un símbol del matrimoni, on s’hi representen temes com l’erotisme, la lleialtat i la maternitat.

venus de urbino tiziano
Venus d’Urbino, Ticià, 1538. Imatge: Wikimedia Commons

L’arquitecte italià, Giorgio Vasari, va descriure l’obra com «una jove Venus ajaguda». I és que la pintura de Ticià representa la deessa de l’amor i la bellesa. Per ella mateixa, la imatge de Venus expressa la bellesa i la sensualitat de la feminitat.

La Venus d’Urbino és un treball artístic que amaga diversos significats ocults entre els elements i els personatges representats a la pintura. Aquests en són alguns:

  • La fidelitat en el matrimoni, representada pel gos ajagut prop dels peus de Venus.
  • La maternitat i la fertilitat, figurada a través de la dona que personifica a una treballadora, que està al fons, i que observa la nena que busca alguna cosa en un bagul.
  • L’erotisme, representat per la mateixa Venus, nua.

A la pintura es pot observar el joc dels contrastos i les tonalitats del cos de Venus, el fons, el llençol blanc i els detalls ornamentals.

Amb aquesta obra, Ticià va aconseguir simbolitzar a la dona ideal de l’època del Renaixement, a través de la figura de Venus i de tots els elements que amaga. Què t’ha semblat aquesta obra i els seus grans significats?

ENC - CAT - Post - Pintores

Potser et pot interessar...

Deixa un comentari

Cap comentari

Encara no hi ha cap comentari en aquesta entrada.

¿Quieres ver el contenido en castellano?