Apunts d'art

Van Gogh: 4 quadres que no et pots perdre

Saps completar aquestes 14 frases sense fer cap barbarisme?

Obra de Vincent van Gogh

L’obra del pintor neerlandès Vincent Willem van Gogh (1853-1890) es caracteritzava, al principi, per un expressionisme enèrgic i tonalitats fosques que reflectien una evident preocupació social. Un exemple d’aquesta tendència és el quadre Els menjadors de patates (1885).

Els menjadors de patates, Vincent van Gogh, 1885. Imatge: Museu Van Gogh

Aquesta foscor inicial contrasta amb la lluminositat dels quadres creats més endavant a París, on la influència de l’impressionisme i dels gravats japonesos aclareixen la paleta. Les seves obres, com les que veurem a continuació, es tornen lluminoses i plenes de colors.

CTA - CAT - Text - Avantguardes

Els gira-sols, 1888

Els gira-sols, Vincent van Gogh, 1888. Imatge: Die Pinakothek

Van Gogh va crear aquest quadre l’any 1888 per decorar el seu estudi a Arles, on pensava pintar juntament amb Paul Gauguin. L’artista va representar el gerro, les flors, la base i el fons amb formes simples. El color turquesa fred del fons realça les tonalitats grogues i marrons, que evoquen la Provença a l’estiu. La simplicitat de les formes i els colors intensos s’inspiren en les estampes japoneses. Per a Van Gogh, els gira-sols representen el sol, símbol de la vida, que l’artista representa en diverses obres.

Terrassa de cafè a la nit, 1888

Terrassa de cafè a la nit, Vincent van Gogh, 1888. Imatge: Kröller Müller

En aquest quadre s’observa la terrassa d’un cafè a la nit, a Arle. Destaca el contrast entre els colors grocs càlids, verds i taronges i el blau profund del cel estelat, que es veu reforçat pel blau fosc de les cases i del fons. El pintor va explicar per escrit a la seva germana Wil com gaudia pintant de nit. L’agudesa i la capacitat d’observació de Van Gogh s’han vist confirmades per investigacions astronòmiques posteriors: va pintar les constel·lacions tal com van aparèixer la nit del 16 o 17 de setembre del 1888.

L’habitació d’Arle, 1888

L’habitació d’Arle, Vincent van Gogh, 1888. Imatge:

Van Gogh va pintar aquest quadre durant la seva estada a Arle, a la Casa Groga. Ell mateix va decorar la seva habitació amb la seva pròpia obra. Els colors més lluminosos transmeten serenitat, repòs i descans. Segons algunes investigacions, el fort contrast de colors podria ser el resultat de la decoració, conseqüència del pas del temps. Per exemple, les parets i les portes podrien haver estat morades en lloc de blaves. L’angle tort de la paret de la paret no és un error del pintor, sinó que realment estava torçada. 

La nit estelada, 1889

La nit estelada, Vincent van Gogh, 1889. Imatge: Museu d’Art Modern de Nova York (MoMA)

La natura i les persones que envoltaven Van Gogh van ser la primera inspiració per a la seva obra, i aquests motius el van acompanyar al llarg de la seva trajectòria artística. De totes maneres, l’artista no plasmava de manera fidel la realitat, sinó que aquesta realitat la veia alterada per la seva imaginació. Un exemple d’això és el quadre La nit estelada, una de les seves obres més famoses.

Quan l’artista va pintar aquesta obra, es trobava a l’asil de Saint-Paul, a Saint-Rémy-de-Provence, on va estar ingressat per depressió. L’obra mostra les vistes que l’artista tenia del camp que es veia des de la seva finestra, així com els records i les emocions que li evocaven. El campanar de l’església s’assembla als campanars de les dels Països Baixos, la seva terra natal, i les muntanyes del fons són part del paisatge que havia envoltat el pintor.

Van Gogh es va sentir inadaptat i fracassat en tots els àmbits de la seva vida. La seva carrera artística va durar aproximadament una dècada i mai no va conèixer l’èxit. La seva malaltia mental es va agreujar i va ingressar a l’hospital psiquiàtric de Saint-Rémy-de-Provence, on va pintar aquesta obra. Poc després d’arribar a Auvers-sur-Oise, l’any 1890 es va suïcidar.

Avui en dia, Van Gogh és un dels artistes més reconeguts de la història de l’art i les seves obres continuen sent una icona. Si vols conèixer 10 dels quadres més famosos de la història, entre els quals es troba La nit estelada de Van Gogh, fes clic aquí.

CTA - CAT - Post - Avantguardes

Potser et pot interessar...

Deixa un comentari

Cap comentari

Encara no hi ha cap comentari en aquesta entrada.

¿Quieres ver el contenido en castellano?