Apunts d'art

Trash Art: trobar la bellesa a les escombraries

Saps completar aquestes 14 frases sense fer cap barbarisme?

Pot ser art un munt d’escombraries? Hi ha bellesa en els objectes abandonats en un abocador? La societat de consum deixa enrere quantitats ingents de residus, la major part dels quals sense un valor aparent, però hi ha un corrent en el món de l’art que pensa ben diferent.

L’anomenat Trash Art, ‘Art d’escombraries’, reinterpreta aquests residus i els dona un sentit artístic nou, ja sigui des de la crítica a l’actual sistema o simplement creant una obra que pot ser fins i tot un autoretrat. Artistes com Francisco de Pájaro (Art is Tra$h) o Tim Noble i Sue Webster són alguns dels actuals representants d’aquest moviment.

(1,087 words, $0.12)
Polymorphus Perversus, Tim Noble i Sue Webster, 2006. Imatge: Tim Noble & Sue Webster

Què és el Trash Art?

En el Trash Art els creadors fan servir objectes i materials considerats runes o residus per crear les seves obres. Els descontextualitzen, modifiquen, uneixen o desuneixen per donar als materials un nou significat i interpretació artístiques. Les creacions poden ser escultures, murals i intervencions, entre d’altres.

ENC - CAT -TEXT- Quiz art contemporani

L’actual corrent del Trash Art, lligat a l’art urbà i underground, té un fil de connexió directe amb les avantguardes del segle xx. El Found Art, en el qual van participar tant dadaistes com Pablo Picasso, el ready-made de Marcel Duchamp i el mateix Junk Art (nom sinònim de Trash Art), van ser corrents de reinterpretació dels objectes quotidians i de rebuig, en substitució dels materials clàssics i refinats. Un dels exemples més evidents és la Font (1917) de Duchamp, el famós urinari.

(1,087 words, $0.12)
Font, Marcel Duchamp, 1917. Imatge: Tate

Actualment, a més a més de buscar la bellesa a les escombraries, el Trash Art té una evident significació política. Amb l’amenaça del canvi climàtic cada cop més real, moltes de les expressions d’aquest moviment tenen un component crític i, fins i tot, de ràbia contra la societat de consum i l’impacte que té per al planeta la seva generació de residus tan enorme.

Cal esmentar que hi ha un corrent de Trash Art a l’esfera digital. També té com a premissa la reutilització d’elements existents, en aquest cas, digitals. Es basa en l’experimentació constant amb elements de la cultura a internet, des de mems fins a obres d’art clàssiques.

Tim Noble i Sue Webster

Aquest duet d’artistes britànics representen un corrent del Trash Art una mica més formal que la seva contrapart urbana, en la línia dels seus precedents avantguardistes. Aposten pel procés de transformació, des d’objectes corrents o escombraries fins a una obra d’art. Una de les seves tècniques més conegudes és la generació d’ombres, que poden representar objectes identificables com retrats de persones, com per exemple The Head of Isabella Blow (2002).

(1,087 words, $0.12)
The Head of Isabella Blow, Tim Noble i Sue Webster, 2002. Imatge: Tim Noble and Sue Webster

Aquests dos artistes també han creat plegats un gran nombre d’escultures, que ells mateixos anomenen «anti-monuments». Moltes d’aquestes peces tenen una gran influència de l’art pop, com per exemple Toxic Schizophrenia (1997). La seva dilatada carrera els ha valgut un títol de doctorat honorífic per la Universitat de Nottingham Trent i una important aclamació per part de la crítica.

Francisco de Pájaro (Art is tra$h)

Sota el provocador pseudònim Art is Tra$h (‘L’art és escombraries’), l’artista extremeny és un dels màxims exponents del Trash Art al món. A partir de la seva trajectòria professional, que el va portar a instal·lar-se a Barcelona, reivindica la precarietat que viu el seu gremi i la seva generació, especialment des de la crisi de l’any 2008.

«He estat treballant molt dur en les escombraries del sistema laboral, i en l’art, ningú m’ha regalat mai res. Ara, viure de l’art, és el meu premi», afirma. També explica que crea «per instint, de manera espontània i visceral, assumint totes les conseqüències positives i negatives, que comporta aquesta manera de viure». El seu art, doncs, és tota una declaració de principis.

(1,087 words, $0.12)
Sense títol, Art is Tra$h. Imatge: Art is Tra$h

La seva faceta d’artista urbà té un segell marcadament propi, ja que per crear personatges, escenes o lemes reivindicatius, literalment, fa servir les escombraries que troba pel carrer. A més a més, també són coneguts els seus murals fets a gran escala en façanes i arreu del món.

El Trash Art és un moviment ampli, pràcticament incategoritzable i, alhora, que beu de molts corrents diferents. La seva visió crítica és, avui més que mai, molt necessària.

ENC - CAT - POST - Quiz art contemporani

Potser et pot interessar...

Deixa un comentari

Cap comentari

Encara no hi ha cap comentari en aquesta entrada.

¿Quieres ver el contenido en castellano?