Apunts d'art

Tom Carr: la investigació de les formes

Saps completar aquestes 14 frases sense fer cap barbarisme?

Tom Carr

La llarga trajectòria professional de l’escultor Tom Carr (Tarragona, 1956), d’ascendència valenciana i nord-americana, li ha brindat des de la dècada de 1980 un notori reconeixement nacional i internacional. La seva obra abraça els àmbits de la instal·lació, l’escultura, la pintura i l’art en xarxa (el net art). Carr s’ha distingit per la seva capacitat d’integrar aquestes disciplines a les intervencions que ha fet a l’espai públic.

Tom Carr és doctor en Belles arts per la Universitat de Barcelona, ha desenvolupat la seva obra entre Europa i els Estats Units i actualment treballa des de Sant Quirze del Vallès.

Un dels conceptes més rellevants per entendre la seva obra és el d’escultura múltiple, que ha d’estar en constant diàleg amb l’espai a través de la llum i el color.

Tom Carr expressa la vulnerabilitat de la matèria en la seva forma més íntima. Així, l’equilibri de les forces presents fa vascular la serenitat d’una corba, o l’estridència d’un color recrea una forma adormida. Cadascuna de les seves obres, d’una sorprenent simplicitat, apareix com el signe imperatiu d’una evolució que es va desxifrant de forma ininterrompuda. I cadascuna dibuixa, d’una manera fràgil i contundent, simple i a la vegada única, una imatge probable del pensament. (Galeria Astrarté)

Aqua et tempus

El Museu d’Art Modern de Tarragona acull la instal·lació Aqua et tempus.

Tom Carr
Aqua et tempus, Tom Carr, 1997. Imatge: Museu d’Art Modern Tarragona

Les formes geomètriques són un element constant en la producció de Tom Carr. Hi abunden els quadrats, els triangles i els cercles, que es presenten de manera variada: més o menys fràgils i jugant amb els buits, amb l’aire i la llum que els penetren i els envolten. Un exemple és la instal·lació Aqua et tempus, pensada per ser exposada a l’espai on s’ubica. Es va fer per a l’exposició que l’artista va presentar amb el mateix nom en aquest museu l’any 1997.

Natura morta

Tom Carr
Natura morta, Tom Carr, 1984-2007. Imatge: Museu Nacional Centre d’Art Reina Sofia

Aquesta instal·lació està formada per la projecció de 160 imatges en dos carrusels de diapositives sobre una instal·lació formada per una columna de fusta, dos poliedres també de fusta i un fragment d’esfera.

“Ecos de Carles Buïgas”

Aquesta exposició, produïda i presentada pel Museu d’Art de Cerdanyola, acull la mirada de Tom Carr sobre l’obra de l’arquitecte i enginyer Carles Buïgas, dissenyador de la Font Màgica de Montjuïc.

Tom Carr
Font Màgica de Montjuïc, Carles Buïgas, 1929. Imatge: Guia BCN. Ajuntament de Barcelona

Al llarg de la seva trajectòria, l’obra de Tom Carr ha anat evolucionant des del concepte més clàssic d’escultura, amb materials habituals en aquesta disciplina artística, a unes obres en les quals, a partir de l’estudi de la forma, el material es converteix en llum. Les peces de la sèrie “Reverberatio” (2009-2013) són una clara mostra de com l’artista aconsegueix que la forma escultòrica i la lluminositat formin una unitat.

Tom Carr
Reverberatio, 2009, i Reverberatio 3, 2010, Tom Carr. Imatges: Tom Carr. “Ecos de Carles Buïgas

Per descobrir més obres fascinants d’aquest artista, pots visitar la pàgina web de Tom Carr.

Potser et pot interessar...

Deixa un comentari

Cap comentari

Encara no hi ha cap comentari en aquesta entrada.

¿Quieres ver el contenido en castellano?