Apunts d'art

Tàpies, entre els grans artistes de l’art contemporani

Saps completar aquestes 14 frases sense fer cap barbarisme?

Antoni Tàpies (Barcelona, 1923-2012) és, sens dubte, un referent indiscutible entre els artistes de l’art contemporani mundial. El català no només va destacar com a pintor i escultor, sinó també com a intel·lectual; cal subratllar el seu compromís amb la política i els drets humans. En aquest article, repassem les principals fites pel que fa a l’obra i la trajectòria vital d’un dels grans artistes de l’art contemporani: Antoni Tàpies.

ENC - CAT -TEXT- Quiz art contemporani
artistes de l’art contemporani

Els inicis de Tàpies

L’artista català va ser autodidacta en la seva formació artística. Durant la convalescència d’una malaltia, quan tenia 18 anys, va aprofitar per llegir, reflexionar i crear les seves primeres obres plasmades en dibuixos. Va començar a exposar als anys 40 i, el 1948, al costat del poeta Joan Brossa i d’altres artistes de l’art contemporani com Modest Cuixart, va fundar Dau al Set. Aquest grup artístic reivindicava el surrealisme com a reacció a l’art conservador del franquisme.

artistes de l’art contemporani

Amor pels llibres i lluita antifranquista

Antoni Tàpies va ser un artista compromès, l’obra del qual està profundament lligada a la seva biografia, a les seves vivències personals i a l’època que li va tocar viure.

Va néixer en el si d’una família de tradició catalanista molt vinculada al món editorial, que li va inculcar la passió per la cultura catalana i pels llibres, fet que es reflecteix en bona part de la seva obra.

Li va tocar viure uns anys especialment convulsos pel que fa a esdeveniments polítics: des del final de la dictadura de Primo de Rivera fins a la Guerra Civil i el franquisme, al qual es va oposar manifestament.

Les obres de Tàpies en la postguerra reflecteixen la seva aversió envers la situació actual, i plasmen la seva absoluta repulsa al franquisme i l’aparent ordre que tota dictadura simula ser.

Anys més tard, dedicaria bona part de la seva obra a recaptar fons en pro dels drets humans, contra les injustícies socials del món i l’empresonament de presos polítics, i amb una clara intenció de mostrar la seva absoluta repulsa a guerres com la del Golf o la de Bòsnia.

Tàpies creia que l’artista és un “treballador de la cultura” i que el compromís social i polític ha de quedar plasmat en tota creació artística

Orientalista i admirador d’altres artistes de l’art contemporani

Antoni Tàpies va ser un gran defensor i admirador de la cultura catalana, especialment de l’escriptor místic Ramon Llull i de l’arquitectura modernista d’Antoni Gaudí, un altre dels artistes de l’art contemporani més significatius.

També cal destacar el seu interès per les filosofies pacifistes, des de les orientals, especialment el budisme zen, fins al moviment hippy, patent en la seva creació artística, que, encara que s’emmarca en l’anomenada pintura matèrica, planteja qüestions transcendentals per a l’ésser humà.

Tàpies i la matèria

Després de la seva etapa a Dau al Set, als anys 50, època en què va treballar la pintura figurativa, Tàpies va començar a explorar les possibilitats de la matèria, un dels trets principals de la seva obra. A Creu de paper de diari (1946-47) s’hi pot veure com la matèria predomina ja sobre la forma. Un camí que Tàpies va continuar recorrent durant la dècada dels 50, des del geometrisme abstracte.

artistes de l’art contemporani

Aviat, en la seva obra començarien a agafar protagonisme les textures, les esquerdes i els relleus, que adquireixen un valor expressiu fonamental i que l’enllacen amb l’expressionisme abstracte americà.

Més endavant incorpora formes com la figura del cos humà, les portes, les finestres, les creus, les ics o els esborralls. Pel que fa a les tècniques, les seves preferides són el collage i l’assemblage. Tot això configura la marcada personalitat del seu estil, i atorga a Tàpies un reconeixement internacional que el converteix en un dels principals exponents de la pintura matèrica i de l’informalisme. La seva obra ha estat exposada als museus més prestigiosos del món i l’artista ha rebut nombrosos reconeixements, entre d’altres, el Premi Príncep d’Astúries de les Arts (1990) o la Medalla Picasso de la Unesco (1993).

artistes de l’art contemporani

T’ha resultat interessant aquest article? T’agradaria aprofundir en la vida i en l’obra d’Antoni Tàpies? Des de Grup Enciclopèdia et brindem l’oportunitat perfecta per fer-ho, amb Tàpies: Biografia d’un compromís, una publicació indispensable, numerada i d’edició limitada que forma part de les monografies dedicades a altres artistes de l’art contemporani català com Picasso, Dalí, Brossa i Miró. Imprescindible en la teva col·lecció!

ENC - CAT - POST - Quiz art contemporani

Potser et pot interessar...

Deixa un comentari

Cap comentari

Encara no hi ha cap comentari en aquesta entrada.

¿Quieres ver el contenido en castellano?