Apunts d'art

Surrealisme: obres de Dalí que han marcat la història de l’art

Saps completar aquestes 14 frases sense fer cap barbarisme?

El surrealisme ha estat un dels corrents artístics més impactants i influents del segle XX. Tot i que el líder del moviment surrealista va ser André Breton, no és exagerat afirmar que Salvador Dalí també va ser una figura amb influència dins del moviment. De fet, el pintor, escultor, escriptor, fotògraf, gravador i escenògraf de Figueres va ser un dels protagonistes indiscutibles d’aquest corrent artístic.

Les obres, les influències i els protagonistes del surrealisme són alguns dels temes dels quals parlarem en aquest article.

CTA - CAT - Text - Avantguardes

Surrealisme: obres pictòriques, escultura i literatura

El surrealisme neix entre la Primera i la Segona Guerra Mundial i vol trencar amb el realisme imperant. El seu caràcter irreverent, sempre molt crític amb el que estava establert (sobretot políticament), va ser una de les característiques principals d’aquest moviment en qualsevol dels seus formats. Fortament influït pel dadaisme i les teories sobre el subconscient de Sigmund Freud, l’objectiu del surrealisme era apel·lar a la part més profunda de la ment per entendre què és el que realment mou l’ésser humà.

Protagonistes del surrealisme

Deixar fluir el subconscient, practicar la pintura o l’escriptura automàtica, obtenir els missatges del món oníric, provocar regressions a la infància… Els artistes surrealistes volien accedir als racons més ocults i amagats de la psique i plasmar-ho a les seves obres. El resultat van ser un seguit de pintures, escultures, fotografies i escrits molt personals a la vegada que incongruents i sorprenents.

 • Pintura: Salvador Dalí, Max Ernst, René Magritte, Joan Miró, Frida Kahlo, André Masson, Marc Chagall, Man Ray…
 • Escultura: Alberto Giacometti, Alexander Calder, Dorothea Tanning…
 • Literatura: André Breton, Louis Aragon, Philippe Soupault, Paul Éluard, Marcel Duchamp…
 • Fotografia i cine: Luis Buñuel, Dora Maar, Raoul Ubac, Lee Miller…

Dalí, l’artista surrealista més reputat

No es pot dir que Dalí fos només un pintor. Dalí desenvolupava la seva creativitat en qualsevol àmbit artístic: pintura, escultura, literatura, fotografia, escenografia… Tant era així que la seva influència ha traspassat els límits i ha impregnat tots els aspectes de la societat. Ha arribat a un gran públic gràcies a mitjans com el cinema, la fotografia i la publicitat, entre d’altres.

Algunes de les seves obres més famoses han inspirat altres artistes, com Jackson Pollock, pare de l’expressionisme abstracte, o el dadaista i surrealista Marx Ernst, i d’altres de posteriors, fins a arribar a l’actualitat.

És difícil resumir la seva obra en només unes línies, però a continuació hem destacat les 15 obres més conegudes de Salvador Dalí:

 1. Noia a la finestra, 1925
 2. El gran masturbador, 1929
 3. L’home invisible, 1929-1933
 4. La persistència de la memòria, 1931
 5. Construcció tova amb mongetes bullides, 1936
 6. Telèfon llagosta, 1936
 7. Venus de Milo amb calaixos, 1936
 8. La metamorfosi de Narcís, 1937
 9. Somni causat pel vol d’una abella al voltant d’una magrana un segon abans de despertar, 1944
 10. La temptació de sant Antoni, 1946
 11. Els elefants, 1948
 12. Crist de sant Joan de la Creu, 1951
 13. Galatea de les Esferes, 1952
 14. Lincoln in Dalivision, 1976
 15. La dona en flames, 1980

Somnis. Símbols. Subconscient. Irreverència. Imaginació. Llibertat. Moltes són les paraules que es poden utilitzar per definir el surrealisme: obres irracionals que apel·len directament al subconscient. Del que no hi ha cap dubte és que Salvador Dalí les portava més enllà amb el seu art i amb la seva particular manera de veure la vida.

CTA - CAT - Post - Avantguardes

Potser et pot interessar...

Deixa un comentari

Cap comentari

Encara no hi ha cap comentari en aquesta entrada.

¿Quieres ver el contenido en castellano?