Apunts d'art

Ruta modernista per Barcelona: moviment artístic, edificis i obres

Saps completar aquestes 14 frases sense fer cap barbarisme?

Vols apropar-te als edificis i obres d’art modernistes més emblemàtiques de Barcelona i no saps per on començar? La petjada del modernisme a la capital catalana és tan extensa que pot resultar difícil prioritzar. En aquesta publicació t’introduïm al modernisme i et proposem un llistat que conté alguns dels monuments modernistes més famosos de Barcelona per tal que puguis organitzar la teva pròpia ruta modernista.

Ruta pel modernisme a Barcelona

El modernisme va ser un moviment cultural que va englobar tota mena de manifestacions artístiques, com la literatura, la música, el teatre, les arts visuals o l’arquitectura, entre d’altres. De fet, el terme modernisme es va començar a fer servir en el camp de la literatura abans que en el de les arts plàstiques, context en el qual va acabar sent més conegut.

ENC - CAT - TEXT - Edificis Gaudí

Ja des dels seus inicis, a finals del segle XIX, el significat estilístic del terme era molt ampli i incloïa corrents com el naturalisme, el simbolisme i l’impressionisme. Després de l’Exposició Universal de París del 1900, el terme va acabar designant un estil modernista concret, caracteritzat per un decorativisme altament floral, de traços sinuosos i composicions sovint asimètriques.

Tot i això, parlar de modernisme és referir-se al conjunt de tendències culturals innovadores que van sorgir entre finals del segle XIX i principis del segle XX a Europa.

ruta modernista barcelona
Terrat de la Casa Batlló, d’Antoni Gaudí. Imatge: #CATModernisme

Els principals creadors modernistes catalans

En l’arquitectura modernista destaca per sobre de tot el nom d’Antoni Gaudí, mestre de l’originalitat arquitectònica. Ja des de molt jove va trobar respostes pròpies en l’arquitectura. Eren propostes d’una singularitat extrema que trencaven els límits establerts.

Entre els arquitectes modernistes catalans també destaquen grans noms com Lluís Domènech i Montaner, Josep M. Jujol, Josep Puig i Cadafalch, Enric Sagnier, Salvador Valeri, Lluís Muncunill i Jeroni Granell, entre molts d’altres. A la ruta modernista per Barcelona que et proposem podràs contemplar algunes obres d’aquests grans arquitectes.

Pel que fa a la pintura i l’escultura modernista, és essencial mencionar pintors com Santiago Rusiñol, Ramon Casas i Alexandre de Riquer, i escultors com Josep Llimona, Miquel Blay i Eusebi Arnau.

ruta modernista barcelona
Desconsol, Josep Llimona. Imatge: #CATModernisme

De ruta modernista a Barcelona

Ha arribat el moment de gaudir en persona d’algunes de les mostres més destacades del modernisme que ofereix Barcelona. Agafa un mapa i situa’t al barri de Gràcia. Des d’allí, camina fins al Parlament de Catalunya mentre recorres els diferents punts de la llista. Si no et vols perdre res durant la teva ruta modernista per Barcelona, no oblidis incloure aquests edificis i obres d’art a la teva passejada:

  • La Casa Vicens. Carrer de les Carolines, 20
  • La Casa Comalat, de Salvador Valeri i Pupurull. Avinguda Diagonal, 442
  • La Pedrera, d’Antoni Gaudí. Passeig de Gràcia, 92
  • La Casa Batlló, d’Antoni Gaudí. Passeig de Gràcia, 43
  • La Casa Lleó i Morera, de Lluís Domènech i Montaner. Passeig de Gràcia, 35
  • El restaurant Els 4 Gats. Carrer de Montsió, 3
  • Les pintures de Ramon Casas a la Sala de la Rotonda del Cercle del Liceu. La Rambla, 65
  • Escultura El desconsol, de Josep Llimona. Parc de la Ciutadella. Es tracta de la còpia de l’original, que es pot veure al Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC).

Esperem que gaudeixis d’aquesta ruta modernista per Barcelona!

ENC - CAT - Post - Edificis Gaudí

Potser et pot interessar...

Deixa un comentari

Cap comentari

Encara no hi ha cap comentari en aquesta entrada.

¿Quieres ver el contenido en castellano?