Apunts d'art

‘Retrat de George Dyer parlant’ i altres obres de Francis Bacon

Saps completar aquestes 14 frases sense fer cap barbarisme?

Francis Bacon és considerat un dels clàssics de la pintura contemporània. En aquest article farem alguns apunts sobre la seva vida i sobre les seves obres més destacades, com el famós Retrat de George Dyer parlant.

CTA - CAT - Text - Avantguardes

Vida i obra de Francis Bacon

Van ser diverses les experiències artístiques que van impulsar, des que era ben jove, l’interès de Francis Bacon per l’art. Després de visitar una exposició de Picasso a París, va començar a fer dibuixos i aquarel·les, i a formar-se de manera autodidàctica.

Retrat de George Dyer parlant
Retrat de Francis Bacon, Reginald Gray, 1960

Les seves obres, molt vinculades a l’expressionisme, representen personatges i figures amb angoixa, por, grans ferides i, sovint, cridant. Els colors que hi representa són freds i tènues, encara que en altres obres destaquen els colors càlids i forts, en funció de la trama o la situació que l’artista vol plasmar. Sentiments com la claustrofòbia i l’aïllament total predominen en les seves creacions.

L’obra de Francis Bacon es considera una de les més cèlebres de la segona meitat del segle XX. En aquest sentit, és important mencionar que el seu projecte va influenciar en gran manera alguns artistes del moviment de l’art pop anglès.

Obres destacades de Francis Bacon

En cada obra de Bacon es poden distingir les diferents emocions que l’artista hi plasmava. A continuació analitzem algunes obres que han batut rècords de mirades i d’anàlisi per part dels espectadors.

‘Retrat de George Dyer parlant’, 1971

Qui va ser George Dyer a la vida de Francis Bacon? Dyer va ser amant de l’artista; hi va tenir una relació difícil i tortuosa. L’any 1971 Dyer es va suïcidar i Bacon va plasmar en aquest retrat el dolor de la pèrdua.

Retrat de George Dyer parlant
Retrat de George Dyer parlant, Francis Bacon, 1971

En aquesta obra es pot apreciar Dyer assegut sota la llum d’una làmpada. El protagonista, retorçat, es va —literalment— desfent a través de les pàgines en blanc que es representen en el quadre.

Fa pocs anys aquest retrat es va subhastar a Londres per una quantitat de diners astronòmica; cal destacar que es tracta d’un llenç amb un alt valor sentimental per la història que explica.

‘Retrat de Lucian Freud’, 1962

Lucian Freud va ser un entranyable company de Bacon entre els anys cinquanta i seixanta. Aquesta obra es mostra com un tríptic en tons vermellosos, i Freud hi apareix amb diverses expressions distorsionades. Tots dos van col·laborar en aquest treball gràfic, en el qual van plasmar la seva amistat i admiració intel·lectual.

‘Tres estudis per a una crucifixió’, 1965

A Tres estudis per a una crucifixió, Bacon utilitza la temàtica religiosa com a metàfora per expressar el patiment humà. Els tres plafons del tríptic representen tres escenes sense relació aparent, contràriament al que estem acostumats a veure als tríptics religiosos tradicionals. Són els fons vermells i nacrats els que semblen unir les tres parts. D’altra banda, les figures i els personatges que protagonitzen l’obra encarnen el dolor que l’artista vol transmetre.

Així doncs, Francis Bacon és molt més que el Retrat de George Dyer parlant. L’artista és sentiment, passió i simbologia. Per entendre’l, cal estar disposat a endinsar-se en la confrontació que caracteritza la naturalesa pròpia de l’ésser humà.

CTA - CAT - Post - Avantguardes

Potser et pot interessar...

Deixa un comentari

Cap comentari

Encara no hi ha cap comentari en aquesta entrada.

¿Quieres ver el contenido en castellano?