Apunts d'art

Rembrandt: 3 quadres que has de conèixer

Saps completar aquestes 14 frases sense fer cap barbarisme?

En aquest article parlarem sobre la vida i l’obra del pintor neerlandès Rembrandt i sobre tres de les seves pintures més conegudes.

Rembrandt: vida i obra

El pintor neerlandès Rembrandt Harmenszoon van Rijn (1606-1669), més conegut com a Rembrandt, va ser un dels mestres més cèlebres de la pintura i el gravat barrocs als Països Baixos. També és un dels artistes més famosos de la història de l’art.

ENC - CAT - Text - Pintores

Rembrandt va pertànyer a la burgesia, classe social econòmicament forta i, en l’època de l’artista, consumidora d’art. L’any 1634 va contraure matrimoni amb Saskia, que va morir 12 anys més tard, després de donar llum a Titus, l’únic dels tres fills del matrimoni que va sobreviure. La seva esposa era, a la vida de Rembrandt, un pilar per al seu equilibri social, econòmic i artístic. És per aquest motiu que la seva mort va marcar un abans i un després a la vida del pintor.

Rembrandt no va seguir les passes d’altres pintors, que viatjaven a Itàlia per formar-se, sinó que durant la seva joventut va romandre als Països Baixos. L’estil de l’artista va rebre la influència dels avenços italians, que arribaven al centre i al nord d’Europa a través dels gravats. En termes d’estil, es pot dir que el pintor parteix de la base italiana classicista i que està influenciat per l’obra de Caravaggio, especialment a partir del 1630. És en aquell any quan va començar a utilitzar les llums i ombres amb un alt grau de dramatisme, fet que sovint dificulta poder llegir les expressions dels rostres dels personatges, alhora que els dota d’una major profunditat emocional.

Rembrandt: 3 quadres que has de conèixer

Lliçó d’anatomia del Dr. Nicolaes Tulp, 1632

Lliçó d’anatomia del Dr. Nicolaes Tulp, Rembrandt, 1632. Imatge: Museu Muritshuis

Rembrandt tenia només 25 anys quan li van encarregar pintar els retrats dels cirurgians d’Amsterdam. El quadre es va encarregar per a la lliçó d’anatomia impartida pel Dr. Nicolaes Tulp el gener del 1632.

El pintor va retratar els cirurgians en plena acció. Cadascun d’ells mira cap a un lloc diferent. El dinamisme de l’escena augmenta gràcies als forts contrastos de llums i ombres. En aquest retrat grupal, el jove pintor va mostrar la seva tècnica llegendària i el seu gran talent per l’execució de retrats realistes.

L’obra pertany a la seva etapa més primerenca, caracteritzada per un interès en el naturalisme, reforçat per l’ús de la tècnica del clarobscur. Els motius religiosos i el retrat constitueixen les temàtiques més recurrents. Per acabar, cal comentar que, en aquesta època, les obres de Rembrandt destaquen per l’ús de colors i de llum suaus.

La companyia del capità Frans Banning Cocq o La ronda de nit, 1642

La companyia del capità Frans Banning Cocq o La ronda de nit es tracta del llenç més gran i més famós de Rembrandt. Va ser encarregat per la sala del gremi dels arcabussers. El capità, vestit de negre, diu al seu tinent que comenci la marxa de la companyia. Mentrestant, els guàrdies es preparen. Rembrandt va fer ús de la llum per enfocar detalls particulars, com la mà del capità o la jove que es troba en primer pla. El nom La ronda de nit es va originar molt més tard, quan es va pensar que el quadre representava una escena nocturna.

La companyia  del capità Frans Banning Cocq o La ronda de nit, Rembrandt, 1642. Imatge: Rijksmuseum

Crist i l’adúltera, 1644

Crist i l’adúltera, Rembrandt, 1644. Imatge: The National Gallery

Rembrandt representa el conegut passatge del Nou Testament en què s’explica que una dona plora mentre els membres del consell de govern jueu l’envolten i discuteixen amb Jesús sobre quin càstig mereix pel fet d’haver estat sorpresa cometent adulteri; segons la llei jueva, havia de ser apedregada.

Aquesta obra pertany a un període en el qual l’artista va tenir dificultats econòmiques, derivades en part de la mort de la seva esposa, Saskia. Aquesta inestabilitat el va portar a pintar obres de temàtiques i motius més contundents, reivindicatius i durs.

Rembrandt va ser un gran exponent de l’art neerlandès. Com mostra aquesta obra, el seu intimisme i la seva contundència es van contraposar a l’artificiositat de l’escola flamenca, de l’aristocràcia i el catolicisme propis del segle XVII.

ENC - CAT - Post - Pintores

Potser et pot interessar...

Deixa un comentari

Cap comentari

Encara no hi ha cap comentari en aquesta entrada.

¿Quieres ver el contenido en castellano?