Apunts d'art

Ramon Casas: vida i obres d’un artista emblemàtic

Saps completar aquestes 14 frases sense fer cap barbarisme?

Ramon Casas va ser un artista destacat del modernisme català i precursor del moviment de renovació del figurativisme . Les seves obres es caracteritzen per captar la bellesa dels personatges en un entorn quotidià i natural. En aquest article t’explicarem més coses sobre la vida de Ramon Casas i les seves obres més emblemàtiques.

La vida de Ramon Casas i la seva trajectòria artística

Ramon Casas i Carbó va ser un pintor, dibuixant i cartellista català, nascut el 1866. Des de molt jove es va iniciar amb gran interès en l’aprenentatge de les arts al taller del pintor Joan Vicens Cots. Així mateix, el 1881 va viatjar a París i va conèixer l’artista Carolus-Duran.

CTA - CAT - Text - Avantguardes

Casas va ser un artista actiu del modernisme de Catalunya. Va ser el 1891 quan va començar a involucrar-se en les exposicions de belles arts de Barcelona. Va participar en diversos projectes d’impuls cultural, com Els Quatre Gats, punt d’entreteniment i gastronomia que va reunir grans artistes com Pablo Picasso i Isidre Nonell, per esmentar-ne alguns. També, va ser promotor de les revistes Pèl & Ploma i Forma.

Pel que fa a la tècnica de les seves obres, Casas pintava amb traços distintius. El seu estil va ser influenciat per l’art japonès i per pintors impressionistes francesos. Les pintures de Ramon Casas es caracteritzaven per escenes i/o situacions de la vida quotidiana, a més a més, aconseguia captar la bellesa i l’essència dels personatges que protagonitzaven els seus retrats i cartells, de manera que es mostraven clarament com eren ells mateixos.

És important esmentar que aquest pintor espanyol va ser guardonat el 1904 amb la Primera Medalla a l’Exposició Nacional de Madrid.

ramon casas obres
Alfonso XIII, Rei d’Espanya, Ramon Casas, 1904. Imatge: Wikimedia Commons

Ramon Casas i les seves obres més emblemàtiques

El Museo del Prado destaca dues grans obres d’aquest artista, La càrrega o Barcelona, 1902 i Garrot vil, realitzades entre els anys 1899 i 1903 i el 1894, respectivament. Tots dos treballs reflecteixen la transformació que va tenir la pintura a principis del segle xx, a més a més, representen esdeveniments històrics molt rellevants de Barcelona.

ramon casas obres
La càrrega o Barcelona 1902, Ramon Casas, 1899 i 1903. Imatge: Wikimedia Commons

Altres obres de Ramon Casas que ens agradaria compartir en aquesta lectura són:

Ramon Casas i Pere Romeu en un tàndem (1897)

ramon casas obres
Ramon Casas i Pere Romeu en un tàndem, Ramon Casas, 1897. Imatge: Museu Nacional d’Art de Catalunya

Aquesta és una pintura realitzada amb la tècnica d’oli sobre tela. Es tracta d’un retrat emblemàtic del mateix Ramon Casas i del fundador del local Els Quatre Gats, Pere Romeu, sobre una bicicleta urbana. Al fons es pot observar el contorn de la ciutat de Barcelona. Aquesta pintura va decorar Els Quatre Gats durant molts anys amb un to humorístic clar.

Anís del Mono (1898)

ramon casas obres
Anís del mono, Ramon Casas, 1898. Imatgen: Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía

Aquest treball de Casas va esdevenir un prodigi artístic durant la seva època. Es va tractar d’un projecte en resposta a la convocatòria de la marca Anís del Mono per crear un cartell per a la famosa marca de licors. En aquest concurs hi van participar diversos artistes catalans.  

Ramon Casas va representar el luxe, la sensualitat i la luxúria, a través de la mirada i la vestimenta de la dona, a més a més, pel significat que denota el propi mico, amb l’ampolla d’anís.

Retrat de Mercè Llorach (1901)

ramon casas obres
Retrat de Mercè Llorach, Ramon Casas, 1901. Imatgen: Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía

Aquest oli sobre tela es basa en el retrat de Mercè Llorach, una senyora que pertanyia a l’aristocràcia catalana. El més destacable de la composició és la postura de la model, el joc de les mans i la vestimenta, tan típica de les classes benestants de l’època.

Esperem que aquest article sobre Ramon Casas i les seves obres destacables hagi estat d’utilitat per a comprendre una mica més aquest pintor espanyol i la seva tècnica artística.

CTA - CAT - Post - Avantguardes

Potser et pot interessar...

Deixa un comentari

Cap comentari

Encara no hi ha cap comentari en aquesta entrada.

¿Quieres ver el contenido en castellano?