Rafael Tous és un dels col·leccionistes d’art amb més renom d’Espanya. Al llarg de la seva trajectòria com a mecenes ha conegut a grans personalitats de l’art català contemporani amb qui ha organitzat exposicions i n’ha promocionat les seves obres. Especialitzat en art conceptual, el 1980 va fundar la sala Metrònom de Sant Gervasi, que es va mantenir oberta fins a principis de 1990. Finalment, l’any 2020 va donar la seva col·lecció personal d’art contemporani al Museu d’Art Contemporani de Barcelona (MACBA).
A continuació et proposem un recorregut per la seva biografia, esmentant artistes i algunes de les obres més emblemàtiques de la seva col·lecció.
Índex de Continguts
Inicis
Rafael Tous va néixer a Barcelona l’any 1940. De petit ja col·leccionava llibres, revistes i joguines de tota mena. Va començar a treballar als 17 anys a la fàbrica tèxtil sabadellenca del seu pare i, el 1968, va fundar una empresa de confecció. Amb 25 anys ja comprava obres d’impressionistes catalans de finals del segle xix i principis del xx, però ràpidament va vendre la col·lecció per centrar-se en un art més reivindicatiu i més propi del seu temps.
Durant l’esclat de Maig del 68, va optar en favor de la nova onada de protestes i pels cercles intel·lectuals d’esquerra, i va establir contacte amb Equip Crònica, Guinovart o Daniel Argimon, entre d’altres. Aquests artistes van aconseguir exposar obres de denúncia social amb un missatge subtil, per evitar la censura franquista.
Art conceptual
Poc després, Rafel Tous es va interessar pels artistes de moda als Estats Units i l’anomenat art conceptual. L’atreia el rerefons filosòfic i la realització tècnica al voltant d’aquestes obres, així que es va decantar per ser mecenes d’artistes conceptuals en l’àmbit català, com ara Pere Noguera, Francesc Abad, Carles Pazos o Jordi Pablo. Es va aproximar tant als artistes que vivien al país com els que estaven a l’exili, com Eugènia Balcells, Jaume Xifra o Antoni Muntadas, entre molts altres, amb qui va travar una amistat propera.

Sala Metrònom
El 13 d’octubre de 1980, el col·leccionista va obrir una de les sales més importants per a artistes novells, la sala Metrònom de Sant Gervasi, on va organitzar al voltant de 40 exposicions. El 1984, la sala va reobrir les seves portes al carrer de la Fusina, al Born, un espai multidisciplinari on va difondre l’obra de més de 26 artistes de la seva confiança. També va servir d’escenari de teatre i de sala de concerts (a vegades amb coreografies de dansa contemporània) fins el 1990. Així mateix, com a amant prestigiós de l’art, va aprofitar els seus viatges a diferents països per ampliar la seva col·lecció, a més a més d’exposar obres de la seva propietat en uns 50 museus i espais culturals.

La col·lecció MACBA
Al llarg de la seva carrera, el mecenes ha arribat a col·leccionar entre 1.800 i 2.000 fotografies de diferents fotògrafs de tot el món, unes 2.000 obres d’art primitiu africà, entre 500 i 1.000 més, d’artistes conceptuals i 15.000 còmics originals. A més a més, també col·lecciona postals, etiquetes d’ampolles i disposa d’una biblioteca amb unes 200.000 publicacions sobre cultura. Tenint en compte la importància de la seva col·lecció, va ser guardonat amb el Premi «A» al col·leccionisme nacional particular de 2002 i el Premi GAC al col·leccionisme de 2016.
El 2020, Rafael Tous va donar la seva col·lecció al MACBA per mostrar el seu contingut al públic i inspirar a altres col·leccionistes perquè s’animin a seguir els seus passos. D’aquesta manera, el museu d’art contemporani per excel·lència de Barcelona posseeix una de les col·leccions d’art conceptual més important del país, especialment de les dècades de les dècades de 1960 i 1980. Entre aquesta ambiciosa panoràmica artística hi destaquen les obres que giren a l’entorn de la crítica política i la reflexió al voltant dels mitjans de comunicació, la matèria, el cos i la natura.

Cap comentari
Encara no hi ha cap comentari en aquesta entrada.
Deixa un comentari