Apunts d'art

Què és el surrealisme pop o ‘lowbrow’?

Saps completar aquestes 14 frases sense fer cap barbarisme?

El lowbrow o surrealisme pop és un moviment underground (alternatiu, fora dels cànons establerts) de l’art visual que va néixer a Los Angeles (Califòrnia) a finals de la dècada dels setanta.

CTA - CAT - Text - Avantguardes

El surrealisme pop prové del món del còmic underground, la música punk, el hot rod i altres subcultures de Califòrnia. No tot l’art lowbrow es representa sobre paper; també hi ha escultures i art digital que segueixen aquest estil.

L’artista Robert Williams va batejar el surrealisme pop amb el nom de lowbrow, després d’acceptar que es publiqués un llibre amb les seves pintures, titulat The lowbrow art of Robert Williams o El arte vulgar y sin cultura de Robert William, de Gilbert Shelton.

Característiques del surrealisme pop

  • El surrealisme pop a vegades té sentit de l’humor, en to bergant, sarcàstic, alegre…
  • És un art underground, és a dir, que no segueix modes d’art ni cànons.
  • A vegades s’utilitzen imatges violentes, sexuals i tètriques, sempre amb colors intensos, que provoquen molts contrastos.
  • El lowbrow no té una forma establerta: els traços poden estar definits o no, i les formes poden ser geomètriques, planes o amb perspectives, amb ombres i volums. De fet, el surrealisme pop ha estat criticat perquè els seus artistes no tenen instrucció o bases teòriques.

Grans artistes del lowbrow

A continuació destaquem tres dels molts i molt diferents artistes del moviment lowbrow:

  • Robert Williams
  • Mark Ryden
  • Nicoletta Ceccoli

Robert Williams

Robert Williams és el creador de la revista Juxtapoz, considerada la guia de l’art lowbrow. Ell és qui va donar nom al surrealisme pop o lowbrow després d’acceptar la proposta de Gilbert Shelton, editor i caricaturista, de publicar un llibre amb les seves pintures, que va decidir titular amb el nom de The lowbrow art of Robert Williams. Temps després, el mateix Williams va dir que el lowbrow era una barreja de surrealisme amb elements d’art pop i caricatures.

surrealisme pop o lowbrow
Creation trumps creator, Robert Williams, 2009

Mark Ryden

Mark Ryden va néixer a Medford, Oregon, l’any 1963. Ryden s’inspira en subjectes i objectes misteriosos, com ara joguines velles, models anatòmics, animals dissecats, esquelets i imatges religioses. Una de les curiositats de les seves obres és que sovint hi apareix Abraham Lincoln.

Als seus inicis, va crear una gran quantitat de portades per a discos d’artistes mundialment coneguts, com Michael Jackson i el seu Dangerous; 4 Non Blondes i Bigger, better, faster, more!; Red Hot Chili Peppers i One hot minute, i Aerosmith i el seu Love in an elevator.

surrealisme pop o lowbrow
Pink bunny (#145), Mark Ryden, 2019

Ryden va continuar sent un artista comercial, fins que Robert Williams va posar-lo a la portada de la revista Juxtapoz. La seva influència va ser tal que fins i tot el famós vestit de filets de Lady Gaga està inspirat en un dels seus quadres.

Nicoletta Ceccoli

Amb estudis d’art i animació, Nicoletta Ceccoli, nascuda a San Marino, ha col·laborat i il·lustrat llibres als Estats Units, la Gran Bretanya, Itàlia, Suïssa i Taiwan. Al seu art, fi i delicat, hi predominen temes com la innocència, la sexualitat i l’amor. Les nines que dibuixa representen la bellesa, la perfecció i la innocència, però, alhora, sovint també esdevenen imatges de la confusió i la foscor.

surrealisme pop o lowbrow
Olympia, Nicoletta Ceccoli, 2010

Així doncs, el surrealisme pop és un art extravagant i molt característic, que mescla els temes onírics amb els fantàstics. Un art on la imaginació és la protagonista principal.

CTA - CAT - Post - Avantguardes

Potser et pot interessar...

Deixa un comentari

Cap comentari

Encara no hi ha cap comentari en aquesta entrada.

¿Quieres ver el contenido en castellano?