Apunts d'art

Quadres de Hilma af Klint: precursora de l’art abstracte

Saps completar aquestes 14 frases sense fer cap barbarisme?

Hilma af Klint, artista sueca, va donar el tret de sortida a l’art abstracte: un llenguatge que proposava una mirada diferent de la realitat. Abans que els famosos Kandinski, Mondrian i Malèvitx, ella ja treballava en obres en les quals utilitzava aquesta forma d’expressió. En aquest article analitzem la seva herència artística a través d’alguns dels seus quadres abstractes.

CTA - CAT - Text - Avantguardes

Els quadres abstractes de Hilma af Klint

Hilma af Klint va néixer a Solna, Suècia, l’any 1862. Es va dedicar a l’estudi de la filosofia i es va graduar amb honors a la Reial Acadèmia Sueca de les Arts d’Estocolm. Va produir la seva primera sèrie d’obres, “Pintures per al temple”, entre el 1906 i el 1915. Aquesta sèrie inclou algunes de les obres més conegudes i controvertides, encara avui en dia, de l’artista.

La seva gran espiritualitat, coratge i energia van inspirar Klint a fer diverses obres abstractes amb un significat únic. Els seus quadres representaven un món nou de símbols i colors que va mantenir en secret durant anys per por de ser incompresa i assenyalada.

Va morir l’octubre del 1944 i una de les seves últimes peticions va ser que les seves obres no es mostressin al món fins passats vint anys de la seva mort: creia que la societat no estava preparada per observar i reflexionar sobre les seves creacions.

“De tio storsta, n°2 Barnaaldern”

quadres abstractes
De tio största, nr 2 Barnaåldern, Hilma af Klint, 1907

Allò que més destaca en aquesta obra són els colors vius, les figures circulars i alguns elements florals. Hilma af Klint volia dotar de significat les seves obres i visibilitzar allò que la humanitat no podia.

“They tens mainstay IV”

quadres abstractes
They tens mainstay IV, Hilma af Klint, 1907

A més del color taronja del fons, que inunda tota la composició, aquesta obra involucra diferents patrons circulars i, a la vegada, incorpora altres colors que contrasten entre si. Les obres de Hilma af Klint transmeten la força invisible de l’univers intern i extern.

“What a human being is”

quadres abstractes
What a human being is, Hilma af Klint, 1910

Més que imaginació, aquesta és una reflexió sobre l’espiritualitat i el coneixement esotèric. A Klint li agradava pintar figures amb representacions d’idees espirituals complexes.

“The Swan (No. 16)”

quadres abstractes
The swan (No. 16), Hilma af Klint, 1914-1915

Klint tenia un quadern de notes en què detallava el significat dels símbols que utilitzava a les seves obres. Concretament, les formes circulars i espirals, tan característiques de la seva obra, representen l’evolució humana, mentre que el color groc i blau simbolitzen l’home i la dona, respectivament.

“The Swan (No.17)”

quadres abstractes
The swan (No. 17), Hilma af Klint, 1914-1915

En aquest quadre, pintat en blanc i negre i amb petits detalls en altres colors, es pot apreciar el valor estètic i a la vegada filosòfic que Hilma volia plasmar en cadascuna de les seves obres.

“Retaule número 1”

quadres abstractes
Retaule número 1, Hilma af Klint, 1915

Aquesta obra porta en si mateixa una mescla d’art i espiritualitat amb vastes abstraccions. Es pot apreciar que els grans protagonistes d’aquesta peça són la gamma de colors, la geometria, l’equilibri i la simbologia.

  A través de les seves obres podem conèixer la vida, les idees i la personalitat de la gran precursora del llenguatge abstracte: Hilma af Klint. Malgrat que la història de l’art no hagi pogut destacar la importància de la seva obra pel fet que no es coneixia, Klint es considera avui precursora i creadora de l’art abstracte.

CTA - CAT - Post - Avantguardes

Potser et pot interessar...

Deixa un comentari

Cap comentari

Encara no hi ha cap comentari en aquesta entrada.

¿Quieres ver el contenido en castellano?